Biden: "ABD, Afrika'nın Geleceğinde Her Şeyiyle Var"
15 Aralık 2022

Biden: "ABD, Afrika'nın Geleceğinde Her Şeyiyle Var"

Köklü Değişim Medya

ABD’nin sömürdüğü ve bazı bölgelerde ise egemenlik savaşı sürdürdüğü Afrika kıtası ile ilgili konuşmasında ABD Başkanı Joe Biden, “ABD, Afrika'nın geleceğinde her şeyiyle var" mesajını verdi.

Biden, Washington'da devam eden ABD-Afrika Liderleri Zirvesi çerçevesinde düzenlenen forumda, konuşmasının başında Fas'ın Dünya Kupası'nda yarı finale yükselen ilk Afrika ülkesi olduğunu hatırlattı.

ABD ve Afrika arasındaki 8 yıl önce yapılan zirveden sonra dünyanın bugün salgın ve iklim krizi başta olmak üzere birçok sorun ile karşı karşıya olduğunu belirten Biden, Afrika ülkelerinin küresel krizlerde oynadıkları role işaret ederek, "Bu sorunların hiçbirini Afrika'nın liderliği masada olmadan çözemeyiz. Kibarlık yapmıyorum, bu bir gerçek" dedi.

Afrika.jpg

Afrika'ya Yeni Yatırımlar

ABD'nin Afrika kıtasıyla "Serbest Ticaret Alanı Mutabakatı" imzalayacağını kaydeden Biden, söz konusu mutabakatın ABD ile Afrika ülkeleri arasında yeni ticaret ve yatırım alanları açacağını ifade etti.

Biden, Afrika'nın bölgesel ticareti ve alt yapısına da katkıda bulunacaklarına işaret ederek, ABD Kongresinde dış yardımlar için kurulan Millennium Challenge Corporation'ın Afrika'da yollar inşa edilmesi ve ulaşım maliyetlerinin azaltılması için 500 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu.

ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumunun da Afrika'daki projeler kapsamında yaklaşık 370 milyon dolar yatırım yapacağını kaydeden Biden, bunun 100 milyon dolarının Sahra Altı Afrika bölgesinde güvenilir temiz enerji üretimi, 20 milyon dolarının küçük çiftçilere gübre yardımı olacağını söyledi.

Biden, ABD'li şirketlerin Afrika ile 15 milyar dolardan fazla anlaşma yaptığına işaret ederek, "ABD, Afrika'nın geleceğinde her şeyiyle var” mesajını paylaştı.

Sömürgeci Batı'nın Afrika'daki Çıkar Savaşları

ABD, özellikle İngiltere ve Fransa ile Afrika’da egemenlik savaşı sürdürüyor. Sömürgecilik faaliyetlerini hızlandıran ABD, gerek yerel iş birlikçiler gerekse bizzat ABD ordusu ile egemenliğini sağlamlaştırmaya çalışıyor. Yaptığı yatırımlarla borçlandırarak Afrika ülkelerinin iradesini ipotek altına alan Washington, kimi zamanda tertiplediği askeri darbelerle yönetimi elinde tutuyor. Bu tür zirveler düzenleyip, gözünün üzerlerinde olduğu tehdidini ve birinci devlet olma hasebiyle kontrolün kendisinde olduğunu üstü örtülü mesajlarla Afrikalı yöneticilere hatırlatıyor.

Osmanlı İslam Devleti'nin yıkılmasının ardından Afrika kıtasının ele geçiren Avrupalı emperyalist güçler Hilafet kalkanını kaybeden Müslümanları katlederek topraklarını işgal etti. Yeraltı zenginliklerini sömüren Batılı güçler halkları da köleleştirip, ücretsiz iş gücü ile iktisadi kalkınmalarını sağladılar. İkinci Dünya Savaşı sonrası uzletinden çıkan ABD ise İngiltere ve Fransa'ya ortak çıkarak Afrika'da bu iki ülkeye karşı çıkar savaşına tutuştu. Ardı arkası gelmeyen askeri darbeler, vesayet savaşları, katliam ve çatışmalarla Afrika kıtasını kan gölüne çeviren sömürgeci Batılılar, egemenlik savaşını sürdürüyor.

ABD-Afrika Liderler Zirvesi

Afrika kıtası ile ilişkilerini yeniden canlandırmaya çalışan Biden yönetimi, 8 yıl aradan sonra, eski Başkan Barack Obama’nın 2014’te ilkini gerçekleştirdiği ABD-Afrika Liderler Zirvesi'nin ikincisini düzenliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ev sahipliğinde dün başlayan zirveye yaklaşık 50 Afrikalı lider katılıyor.