Başarısız Diplomat Blinken, 8. Kez Ortadoğu’ya Geliyor
10 Haziran 2024

Başarısız Diplomat Blinken, 8. Kez Ortadoğu’ya Geliyor

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’den bu yana Orta Doğu'ya yapacağı sekizinci ziyarette Pazartesi günü bölgedeki sıkı müttefiki Mısır Cumhurbaşkanı darbeci Sisi ve Netanyahu ile görüşecek.

Blinken’ın görüşmelerde ABD'nin sunduğu ateşkes planı için baskı yapması ve Gazze savaşının Lübnan’a doğru genişlemesini önlemek için çabalayacağı düşünülüyor.

Blinken, Pazartesi günü ‘İsrail'e gitmeden önce Kahire'de Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşecek ve ardından Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşme gerçekleştirecek.

Rusya ve Çin’e odaklanan ABD, Ortadoğu’da hedeflediği sükunet siyasetinin bozulmasından rahatsız. Savaşın yayılmaması için bölgedeki tüm müttefiklerini devreye sokmuş durumda. Ordular ve halklardaki kabarmayı etkisiz kınama mesajları ve Netanyahu ile sürdürülen ağız dalaşıyla teskin etmeye çalışan İslam beldelerinin yönetimleri somut adım yerine ABD’nin telkin ettiklerini birebir uyguluyor. Bu kapsamda özellikle Washington’ın bölgedeki yakın dost ve müttefikleri olan Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan, yaklaşık 9 aydır bölgesel ve uluslararası toplantılar düzenlerken, Gazze’de yaklaşık 50 bin Müslüman vahşice katledildi.