Ankara’da Emniyet, Somali Lokantasının Tabelasına Yine Müdahale Etti
20 Haziran 2022

Ankara’da Emniyet, Somali Lokantasının Tabelasına Yine Müdahale Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Ankara Emniyet’i Somali lokantasının tabelasına kurallara uygun olmadığını ileri sürerek bir kez daha müdahale etti. Kızılay’da yüzlerce İngilizce tabelaya dokunulmazken Arap ve Afrika kökenli girişimcilerin dükkan tabelasına müdahale edilmesini kamuoyu ırkçılık olarak niteliyor.

Cuma akşamı Ankara Kızılay'da yaşanan olayda, daha önce polis baskınlarıyla defalarca tabelası ve adı değişen Saab Cafe'nin yeni tabelasının açılış törenine polis yine müdahale etti.

Somalililerin sahibi olduğu işletmelerle ilgili baskıları TBMM gündemine taşıyan DEVA Partisi Milletvekili Yeneroğlu da açılışa katılmıştı.

Açılış öncesi sokakta çeşitli güvenlik önlemleri alan polis tabelanın kaldırılmasını isteyince Yeneroğlu, polisin bu isteğinin hukuksuz olduğunu savundu.

Yeneroğlu'nun itirazı üzere emniyet amiri olduğunu açıklayan bir polisle sözlü tartışma yaşandı. Tartışma kızışınca Emniyet amiri, Yenereoğlu'na "Senin gibi tiplerin ne olduğu belli, ahlâksız sensin lan, adam gibi konuş, milletvekiliymiş..." dedi. Bu ifadelerin yer aldığı videoda sosyal medyada paylaşıldı.

Yaşanan gerilimin ardından emniyet amiri, tabelada yer alan yeşil, sarı ve kırmızı renklerinin "terör örgütünü çağrıştırdığını, o kısımların beyaza boyanması halinde tabelanın yerinde kalabileceğini" söylemesi üzerine tabelanın bir kısmı beyaz renge boyandı. Bie amirin yorumuyla yapılam bu keyfi müdahale de sosyal medya da çokça eleştirildi.

Yeneroğlu, daha sonra Twitter'dan yaptığı paylaşımda tabelanın tamamının beyaza boyandığını gösteren görseli paylaştı ve "Yine zorbalık kazandı" yorumunda bulundu.

Emniyet’ten Açıklama: : “Olay Siyasi Zemine Çekildi”

EGM’den ise tabelanın kaldırılmasının hukuka uygun olarak gerçekleştirildiği açıklaması geldi.

Açıklamada, "Söz konusu milletvekilinin hukuki çerçevede yapılan bu işlemi, iş yeri sahibinin uyruğuna bağlayarak siyasi bir zemine çekmeye çalışarak ırkçılık yapıldığını iddia etmesi de ayrı bir garabettir" ifadeleri yer aldı.

Polis amirinin, Yeneroğlu'na karşılık verdiği sırada nahoş bir kelime kullandığını aktaran EGM, "Sadece kullandığı bu kelime bizi üzmüş olup, konuyla ilgili tahkikat başlatılmış ve ilgili personele gerekli uyarılarda bulunulmuştur" ifadeleriyle yapılan işlemi doğru bulduğunu açıklamış oldu.

Somalili Dükkan Sahibi: “Çalışmama İzin Verilmiyor”

Polisin tabela asılmasına müdahale ettiği dükkanın sahibi Somali uyruklu Mesaret isimli kadın, Türk vatandaşı olduğunu ancak çalışmasına izin verilmediğini ifade etti:

"Tabela açmak yasak mı? Türkiye'de yasal olarak çalışmak suç mu? Bu kimliğim. Ben Türk olarak burada çalışamıyorum. Benim üç tane çocuğum var. Suçsa vereyim bu kimliği gideyim. Niye böyle oluyor çözemiyorum. Bu ırkçılık. Bu rengi Allah yaratmış. Siyah olmak suç mu? Ama Allah verdi bu rengimi, yıkayamıyorum, silemiyorum bu rengimi."

EGM, dükkan sahibinin bu ifadelerine de suç duyurusunda bulunulacağını belirtti:

"Ülkemizde ten renginden ve uyruğundan dolayı hiç kimseye farklı bir tutum takınılması söz konusu olmamasına rağmen kanun dışılığı örtmek amacıyla iş yeri sahibince dile getirilen "tenimden dolayı böyle davranıyorlar" iftirası da bu oyunun diğer bir parçasıdır. Ayrıca bu konuda da suç duyurusunda bulunulacaktır."

Ankara Emniyeti’nin Önceki Müdahaleleri de Tepki Görmüştü

Ankara Emniyeti’nin Arap ve Afrika kökenli girişimcilere karşı davranışları daha önce de gündeme gelmiş ve MAZLUMDER bu davranışı ayrımcılık olarak niteleyip tepki göstermişti.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Kızılay Sümer sokakta işyeri olan Somalililer işyerlerini Çankaya dışına taşımaları konusunda baskıya maruz kaldılar. Nitekim bir kısmı işyerini kapatıp ülkemizden ayrıldılar. Kapanmayan işyerlerinin adları değiştirilsin diye baskı yapıldı. Örneğin Somali Sofrası, Güzelyurt Sofrası oldu. Saab Afrika Yemekleri tabelasını indirdi. Tabela değişikliklerine rağmen baskılar devam ediyor. Hemen her gün kolluk güçleri işyerlerine uğrayıp siyahilere kimlik uygulaması yapıyorlar. Siyahilerin bazısını ekip arabasına alarak alıkoyup herhangi bir işlem yapmadan birkaç saat sonra bırakma şeklinde uygulama yapıyorlar. Son günlerde bu uygulamalar sadece Sümer Sokakta değil, Kızılay AVM önünde, GMK Bulvarında da yapılmaya başlandı.”