Ankara, “One Minute” Söyleminden, Dostum “İsrail”e Dönüş Yaptı
21 Ocak 2022

Ankara, “One Minute” Söyleminden, Dostum “İsrail”e Dönüş Yaptı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Ankara, gasıp Yahudi varlığıyla samimiyeti ilerletmek için her fırsatı değerlendiriyor. Filistin topraklarını işgal eden Yahudi varlığıyla ilişkilerin normalleşmesinde başı çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra Çavuşoğlu da işgalci “İsrail” ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Daha önce Erdoğan, “İsrail” Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile telefon görüşmeleri gerçekleştirmiş ve sıcak mesajlar yollamıştı.

Yıllarca “one minute” çıkışını ileri sürerek oy toplayan, Ortadoğu’daki Müslümanların duygularını istismar eden AK Parti, bugün anlattıkları bu efsaneyi lokma lokma yiyor.

Dışişleri yetkilileri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve “İsrail” Dışişleri Bakanı Yair Lapid arasında bir telefon görüşmesinin gerçekleştiğini açıkladı.

“İsrail” basını da telefon görüşmesine büyük bir yer ayırdı.

The Times of “Israel”, bilindiği kadarıyla 13 yıl sonra ilk defa iki ülkenin dışişleri bakanının telefonda görüştüğünü aktardı.

Haaretz gazetesi de Lapid'in yıllar sonra ilk defa Çavuşoğlu'ndan bir telefon aldığını aktardı.

Gazete bu görüşmenin iki ülke arasında eriyen buzlara dair bir başka işaret olduğunu aktardı.

“İsrail” Dışişleri Bakanlığı ofisinin gazeteye aktardığı bilgiye göre Çavuşoğlu, koronavirüse yakalanan Lapid'in sağlığının nasıl olduğunu sordu.

İki ülkenin dışişleri bakanları arasında en son telefon görüşmesi 2008 yılında gerçekleşmişti.

“İsrail” Cumhurbaşkanı Ziyaret Edebilir

Bu haftanın başında ise Erdoğan, "’İsrail’ Cumhurbaşkanı Herzog'la yapmakta olduğumuz görüşmeler var. Belki Sayın Herzog'un Türkiye'ye ziyareti olabilir" demişti.

İki lider, “İsrail” Cumhurbaşkanı Herzog geçen yıl göreve geldiğinden beri üç defa telefonda konuştu.

Erdoğan aynı zamanda, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de “İsrail” ve Güney Kıbrıs ile birlikte yürüttüğü boru hattı projesi EastMed konusunda "Türkiye'siz bu iş olmaz" diyerek İsrail yönetimiyle görüşmeler yapıldığını açıklamıştı.

Ankara, Mavi Marmara katliamı sonrası her ne kadar diplomatik ilişkileri en düşük seviyeye indirse de, “İsrail” ile ticari ilişkiler katlanarak devam etmişti.