Ankara, Kaşıkçı Davasını Faili Riyad’a Teslim Etti
08 Nisan 2022

Ankara, Kaşıkçı Davasını Faili Riyad’a Teslim Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Ankara, İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda dehşet verici bir şekilde katledilen Gazeteci Cemal Kaşıkçı davasını bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fail olarak işaret edilen Riyad’a devretti. Bu kararın ekonomik krizle boğuşan Ankara’nın uzun süredir soğuk ilişkiler sürdürdüğü darbeci Sisi rejimi, gasıp Yahudi varlığı ve BAE’ye seri şekilde sıcak mesajlar gönderip, yeni anlaşmalar imzalamasının ardından geldi.

İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Adalet Bakanlığının olumlu görüş bilidirerek destek vermesi üzerine Cemal Kaşıkçı davasını Suudi Arabistan'a devretti. Kaşıkçı'nın Türkiye’de ikamet eden nişanlısı Hatice Cengiz, karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Davanın Hâkimi, sanıklar hakkında gıyabi olarak yürütülen yargılamanın durdurulmasına ve davanın Suudi Arabistan'a devrine karar verildiğini açıkladı.

Türkiye'nin "Suudi Arabistan gibi bir aile tarafından idare edilmediğini" belirten Cengiz, "Bizim vatandaşlarının şikâyetlerine kulak veren bir adalet sistemimiz var" diyerek üstü örtülü verilen kararı eleştirdi.

Devir Sürecinde Yaşananlar

Ortadoğu siyaseti için Trump yönetiminden farklı bir üslup belirleyen Biden yönetiminin iş başı yapmasıyla birlikte Ankara’nın dış siyasetinde 180 derecelik bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümde uzun süredir devam eden ekonomik krizin de ikinci planda rol oynadığı düşünülüyor. Bu kapsamda Ankara, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkilendirilen BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Muhammed Mursi’ye darbeyle indirip binlerce Müslümanı katleden Sisi rejimi, Filistin’i işgal eden gasıp Yahudi varlığıyla hızlı bir şekilde arayı düzeltip, sıcak mesajlar vermeye başladı. Ankara’nın bir milyona yakın Müslümanı katleden Esed rejimi ile de ilişkileri düzeltmek için girişimlerde bulunduğu medyaya yansıyor.

Daha önce Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili konuşan Erdoğan, "Bunun failinin kim olduğu bana göre belli. Biz ses kayıtlarından şunu da öğrendik, gelenlerin içinde şu andaki Veliaht Prens'in en yakınında olanlar bu işin aktif rol üstlenicisi. Aldığı talimatı yerine getirenler orada. İpe un serdiler, bilgiyi İstanbul Başsavcısı'na vermediler. Çünkü fail ortada, bunu biliyorlar. Yardım yataklık yapan da yanında" diyerek bizzat Riyad’ı cinayetten sorumlu tutmuştu. Bu açıklamanın dünya kamuoyundan gelen baskılar sonucu yapıldığı dikkat çekiyor.

Savcılık geçen haftaki duruşmada, Türkiye'deki yargılamanın sonuçsuz kalacağını savunarak davanın Suudi makamlarına devredilmesini istemişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bu konuda mahkemeye olumlu görüş bildireceklerini duyurmuştu. İnsan hakları örgütleriyse davanın Suudi Arabistan'a devri hâlinde cinayetin üstünün kapatılacağı yönündeki endişelerini dile getirmişti.

Medyada yer alan haberlerde, Riyad'ın ilişkilerin düzeltilmesi için Suudi sanıklara yönelik davanın düşürülmesini şart koştuğu iddia edilmişti. Ak Parti hükümeti daha önce de Mavi Marmara davasını kapatmış ve 10 Türkiye vatandaşını uluslararası sularda katleden gasıp Yahudi varlığının terörist saldırısının üzeri örtülmüş ve faillerin ceza almasının önüne geçilmişti.

Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü. ABD istihbaratının geçen yıl açıkladığı raporda, Kaşıkçı'ya yönelik operasyonun Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman onayı olmadan gerçekleştirilemeyeceği değerlendirmesinde bulunulmuştu.