Ankara Dün İki Eli Kanlı Müslüman Katilini Ağırladı
24 Haziran 2022

Ankara Dün İki Eli Kanlı Müslüman Katilini Ağırladı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dün Ankara’da Yemenli Müslümanların kanı ellerinde olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın yanı sıra Filistinli Müslümanların katili işgalci “İsrail”in Dışişleri Bakanı Yair Lapid de dostluk mesajlarıyla ağırlandı. Dün Ankara’da “İsrailli” mevkidaşı Yair Lapid ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin topraklarını işgal eden “İsrail” ile iş birliğini arttıracaklarını açıkladı.

Ankara, Filistin topraklarını işgal eden ve Müslümanlarının kanını akıtıp, kutsallarını hakaret eden gasıp Yahudi varlığıyla dostluk kurmaya devam ediyor. Bu kapsamda Çavuşoğlu, diplomatik temsil düzeyinin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattıklarını açıkladı.

Bilindiği üzere, işgalci “İsrail” Gazze'ye insani yardım götüren filoyu uluslararası sularda korsanlık yaparak saldırıda buşunmuş ve Mavi Marmara gemisindeki 10 Türkiye vatandaşını vahşice katletmişti. 2010 yılında ülkeler karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çekmişti. Daha sonra Türkiye, bir anlaşma imzalayarak katillerin yargılanmasının önüne geçmişti.

Bakan Çavuşoğlu, “İsrail” Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, görüşmelerde Türkiye ile “İsrail” arasında başlayan olumlu diyaloğu somut adımlarla ilerletme kararlılığının teyit edildiğini belirterek "Kısa vadede karşılıklı üst düzey ziyaretleri devam ettireceğiz. Dışişleri Bakanlıklarımız arasında ikili siyasi ve bölgesel istişareler önem taşıyor. Diğer taraftan diplomatik temsil düzeyimizin de büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, “İsrail” ile güvenlik konusunda iş birliği içinde olduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Ülkemizde ‘İsrail’ vatandaşlarına yönelik terör tehdidi konusunda Sayın Lapid ile yakın temas halindeydik. Kurumlarımız arasında istihbarat ve bilgi paylaşımı sürekli gerçekleşti, Devlet Başkanı Sayın Herzog da bu hususta Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'la görüştü. Güvenlik kurumlarımız yakın iş birliği içinde çalışmayı sürdürüyorlar, temas halindeler ve şunu söylemek isterim; bu tür olayların ülkemizde yaşanmasına hiçbir şekilde izin veremeyiz, terör saldırılarına da izin vermemiz mümkün değil. Bu konuda gerekli mesajlar da verilmiştir." ​​​​​​​

“İsrail”deki yoğun iç siyaset gündemine rağmen mevkidaşı Lapid'in bugünkü ziyareti özellikle gerçekleştirmek istediğini kaydeden Çavuşoğlu, Lapid'in başbakanlık görevinde de kendisine üstün başarılar diledi.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Lapid'in başbakanlık döneminde de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

"Karma Ekonomik Komisyon Toplantısını Gerçekleştireceğiz"

Görüşmelerde iki ülkenin ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi için atılabilecek adımları ele aldıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki dönemde Karma Ekonomik Komisyon toplantısını gerçekleştireceğiz. Eylül ayında ya da ekim ayında, ‘İsrail’ tarafından iki tarih geldi. Arkadaşlarımız gerek İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, gerekse ticaret bakanlığımız bu tarihler üzerinde çalışıyor. En kısa süre içinde ‘İsrail'e bu tarihler konusunda geri dönüş sağlayacağız." detayını paylaştı.

Çavuşoğlu, bugün ayrıca karşılıklı sektörel heyet ziyaretleri, yüksek teknoloji alanında ortak projeler, turizm iş birliği olanaklarının artırılması gibi hususları da değerlendirdiklerini belirterek, “İsrail”e taze meyve ihracatı için iki ülkenin tarım bakanlıklarının temaslarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Sivil Havacılık ve Denizcilik Alanında İstişareler

Çavuşoğlu, sivil havacılık alanındaki istişarelerin ilgili kurumlar arasında 4 Temmuz'da yapılacağını belirterek, denizcilik istişarelerini en kısa zamanda tekrar gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, öte yandan enerji alanında diyaloğu sürdürmek ve iş birliği seçeneklerini de devam ettirmek istediklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, İşgalciyle Barış Umuduna Değindi

Filistin-“İsrail” meselesinin de gündemlerinde olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bu konudaki beklentilerini ve hassasiyetlerini İsrail tarafının iyi bir şekilde bildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Özellikle iki devletli çözüm ve barış umutlarının zarar görmemesi için herkesin dikkatli adım atması gerekiyor. Barış umutlarına zarar verebilecek ek adımlardan kaçınılması gerektiğini söylüyoruz" dedi.

Bu ziyaretin özellikle Türkiye-“İsrail” ilişkilerini daha da geliştireceğine inandığının altını çizen Çavuşoğlu, "Böylesine iç siyasette çalkantılı bir günde Sayın Lapid'in bu ziyareti gerçekleştirmesi, ilişkilerimize verdikleri önemin bir göstergesidir" ifadesiyle aralarındaki dostluğa işaret etti.

Çavuşoğlu, gelecek dönemde diyalog ve iş birliğini artırarak devam ettireceklerini söyledi.

Lapid, Hakan Fidan’la Görüştü

Lapid'in Ankara'dayken, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile de bir araya geldiği bildirildi. Medyaya yansıyan haberlere göre, ikili İran'ın iddia edilen saldırı planlarını engelleme çabalarını konuştu.

Lapid, İran'ın İstanbul'da “İsrail” vatandaşlarını kaçırma veya öldürme planını engellemede Türkiye ile güvenlik iş birliğini öven açıklamalarda bulundu.