Ankara, 15 Temmuz’un Faili Olarak Nitelediği BAE Yönetimi İle 10 Anlaşma İmzaladı
25 Kasım 2021

Ankara, 15 Temmuz’un Faili Olarak Nitelediği BAE Yönetimi İle 10 Anlaşma İmzaladı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Ankara, 15 Temmuz Darbe girişiminin faillerinden biri olduğunu söylediği Abu Dabi yönetimi ile 10 anlaşma imzaladı. Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'ye yatırım için 10 milyar dolarlık fon ayırırken, Fahrettin Altun, Erdoğan-Bin Zayed görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada “Ekonomik profilimizi güçlendirecek” ifadesiyle zor günler geçiren Ankara’nın görüşmeden ne umduğunu beyan etmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiren Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, doğrudan yatırımları kapsayan ve 10 milyar dolar hacminde bir dizi anlaşma imzaladı.

Abu Dabi Kalkınma Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hassan Al Suwaidi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın huzurunda imzalanan anlaşmaların ardından basın mensuplarına detayları açıkladı.

Çavuşoğlu, Abu Dubai'ye Gidecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan ile Al Nahyan'ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki anlaşma imza töreninde, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İki ülke arasında çok verimli bir görüşme gerçekleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, aralıkta Abu Dabi'yi ziyaret edeceğini söyledi.

10 Anlaşma İmzalandı

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında enerji, çevre, finans ve ticaret alanlarında 10 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından iki ülke arasında anlaşma imza töreni yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Arasında Kara Paranın Aklanması ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Bağlamında Mali Bilgilerin Değişimine İlişkin Mutabakat Muhtırası, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanı Hayrettin Kurt ile BAE Merkez Bankası Mali İstihbarat Birimi Başkanı Ali Faisal Baaloui tarafından imzalandı.

Abu Dabi Liman Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu arasında Mutabakat Muhtırası'nı, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut ile Abu Dabi Liman Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Al Shamsi imzaladı.

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile Türkiye Varlık Fonu arasındaki Mutabakat Muhtırası'na Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut ile Abu Dabi Kalkınma Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi imza attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile BAE Merkez Bankası arasında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı'nı, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suhail bin Mohamed Al Mazroui imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri Arasında **Gümrük Konularında İdari İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması'**na Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile BAE Kimlik, Vatandaşlık, Gümrük ve Liman Güvenliği Kurumu Başkanı Ali Muhammed Bin Hammad Al Shamsi imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Enerji Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Muhtırası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Al Mazroui tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Çevre Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile BAE İklim Değişikliğiyle Mücadele ve Çevre Bakanı Mariam Bint Mohamed Al Muhairi imzaladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Endüstri ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan el Cabir, bu ziyaretin temel amacının ticareti ve iş ortaklığını artırarak, sürdürülebilir ve başarılı yatırımlar yoluyla ekonomik değerler oluşturmak olduğunu belirtmişti.

Sultan el Cabir, Türkiye ile enerji, sağlık, tarım, lojistik, nakliye, endüstri, altyapı, finans, turizm konularının yanı sıra iklim değişikliği, enerji, su ve gıda güvenliği konularında iş birliğini ilerletmek istediklerini vurgulayarak, daha fazla yatırım ve iş birliği için yeni hedefler belirlemeye hazır olduklarını ifade etmişti.

İki Devlet Arasında Gerilen İlişkiler

Türkiye ile BAE arasında 2016 yılında karşılıklı ziyaretlerle bir diyalog kapısı açıldı ancak Temmuz 2016 darbe girişiminde Abu Dabi’nin rol oynadığı ve darbecileri desteklediğine ilişkin iddialar ilişkilerin yeniden soğumasına neden oldu. Türk medyasında BAE ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan (MBZ) hakkında son derece ağır suçlamalar yer alırken, BAE’nin de bazı Türk muhalif medya organlarını desteklediği iddia edildi. Ankara’da BAE liderliğinin Türkiye’ye karşı karalama kampanyası yürüttüğü de sıklıkla dile getirildi. BAE’nin darbe girişimindeki rolü ile ilgili en somut girişim 2020 Ağustos’unda yapıldı. Zayed’in önde gelen danışmanlarından Muhammed Dahlan hakkında 15 Temmuz darbe girişimini finanse etmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek gibi çok ciddi suçlamalardan dolayı İnterpol’den kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunuldu.

İÇİŞLERİ BAKANI “15 TEMMUZ’UN ABD İLE BİRLİKTE FAİLİ” DEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 19 Mayıs 2021 tarihinde TRT Haber’de katıldığı yayında 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin bir soruya, “15 Temmuz onların (ABD) talimatı ile oldu. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 15 Temmuz’un ABD ile birlikte faili. BAE ABD’nin en önemli operasyonel partneri” yanıtını vermişti.

Soylu ve çevresini hedef alan videolarla gündeme oturan Sedat Peker de Birleşik Arap Emirlikleri’nde kaldığı ikametten yayın yapıyor.