Altı Muhalefet Partisinden Avrupa’ya Sadakat Mesajı
14 Şubat 2022

Altı Muhalefet Partisinden Avrupa’ya Sadakat Mesajı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye'de “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” konusunda çalışmalar yürüten altı muhalefet partisinin lideri mutabakata vardı. 28 Şubat'ta mutabakat metnini kamuoyuna açıklayacak partilerden yapılan ortak yazılı açıklamada Avrupa’ya sadakat mesajı verildi. Bu açıklama, özellikle dış siyasette ABD siyasi ekseninde hareket eden Ankara'nın iktidar değişikliği yaşanırsa Avrupa eksenli bir siyaset izleyeceğini ortaya koyuyor. Cumhur ve Millet ittifakları, krizlerin ve sorunların asıl kaynağı laik kapitalist nizamın üstünü örtüp, savundukları hükümet sisteminin Türkiye ekonomisini düze çıkaracağı propagandasını yaparak seçmenden oy istiyorlar.

Başta “Millet İttifakı” olmak üzere altı muhalefet partisinin lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine cumartesi akşamı Çankaya Belediyesi'nin Ahlatlıbel’deki tesisinde bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın katıldığı akşam yemeği beş saatten fazla sürdü.

Görüşmenin ardından altı muhalefet lideri ortak bir yazılı açıklama yayınladı. “Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farklı altı siyasi parti olarak, bizler, Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya geldik” denilen açıklamada, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan partiler olarak bizler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlılığı içindeyiz” ifadelerine yer verildi.

Altı partinin ortak açıklamasında, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşadığı belirtilerek, bu krizin sebebinin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında uygulanan keyfi ve kural tanımaz yönetim’’ olduğu belirtildi. Muhalefet partisi liderleri, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini kaydederek, üzerinde uzlaşıya varılan yeni sistemle ilgili mutabakat metninin 28 Şubat 2022 tarihinde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Kamu yönetiminde şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve liyakatin sağlanması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi, Siyasi Etik Kanunu ile siyasi makamların millete hizmetten başka bir amacının olmamasının garanti altına alınması” da diğer ortak hedefler olarak sıralandı.

Avrupa’ya Sadakat Mesajı

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin istişare ve uzlaşı ile çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan, tüm farklılıklarımızla beraber ‘biz’ düşüncesini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş olarak gördüğü, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, inandığı gibi yaşayabildiği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmektir.”

İngiliz tipi parlementer sistemi savunan muhalefet partilerinin, Amerikan tipi başkanlık sistemini savunan iktidar karşısında Avrupa Birliği’ne sadakat mesajı yollaması, siyasette hareket edecekleri ekseni ortaya koyuyor. Partiler, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin sebebini başkanlık sistemine bağlasa da yaklaşık bir asırdır Türkiye’de yaşanan krizlerin çoğu parlementer sistem uygulandığı zamanlarda yaşandığı dikkat çekiyor. Sorunun sistem değil, başkanlık ve parlementer sistemlerinin uyguladığı laik kapitalist nizamın kendisi olduğu ortaya çıkıyor. Cumhur ve Millet ittifakları ise asıl sorunun üstünü örtüp, savundukları hükümet sisteminin Türkiye ekonomisini düze çıkaracağı propagandasını yaparak seçmenden oy istiyorlar. Mutabakat metninin kemalist darbecilerin gereçekleştirdiği post modern darbenin yıldönümü olan 28 Şubat’ta kamuoyuna duyurulacak olması da manidar bulunuyor.