Rutte’den, NATO’nun Parçalanmışlığını Örtme Çabaları
24 Haziran 2026Köklü Değişim Medya

Rutte’den, NATO’nun Parçalanmışlığını Örtme Çabaları

Oynat: Rutte’den, NATO’nun Parçalanmışlığını Örtme Çabaları
0:00

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde, İran ile yaşanan çatışma sürecinde Avrupa'nın ABD askeri operasyonlarına verdiği desteğin altını çizdi.

Rutte, ABD merkezli Fox News kanalına verdiği demeçte, "NATO cephesinde bazı durumlardan ötürü hayal kırıklığı yaşandığını biliyorum ancak bu vakaları münferit olaylar olarak değerlendirelim" dedi.

Amerikalı yetkililer, İran ile yaşanan savaş boyunca askeri üslerin kullanıma açılması ve uçuş hakları gibi konularda müttefiklerden yeterli destek görmediklerini ileri sürmüştü.

Rutte, çatışma süresince ABD askeri uçaklarının Avrupa üslerinden binlerce kalkış ve iniş gerçekleştirdiğini ifade etti ve Avrupa kıtasını ABD için bir "güç yansıtma platformu" olarak nitelendirdi.

Rutte, Avrupa üslerinin coğrafi konumları gereği ABD'nin Afrika ve Ortadoğu gibi bölgelerdeki askeri operasyonlarını ciddi şekilde kolaylaştırdığının altını çizdi.

Rutte'nin, iki hafta sonra Ankara'da gerçekleştirilmesi planlanan NATO Zirvesi öncesinde ittifak içi gerilimleri düşürmeyi amaçlayan temaslar kapsamında bugün Washington'da Trump ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar bu adımları, NATO içindeki dağınıklık ve parçalanmışlığın kısa zamanda üzerini örtme ve yeniden prestijli bir hale getirme çabası olarak yorumlanıyor.