Albayrak: ‘ABD İle İlişkiler Hiçbir Zaman Kopmaz’
03 Ağustos 2018

Albayrak: ‘ABD İle İlişkiler Hiçbir Zaman Kopmaz’

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD ile ilişkilere yönelik konuşan Albayrak, "ABD ile dünden daha iyi bir noktadayız. İlişkiler hiçbir zaman kopmaz. Yapıcı bir iletişimin devam etmesi için güçlü bir irade ortaya konmuş" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ABD ile yaptırım krizi hakkındaki soruyu yanıtlayan Albayrak şunları söyledi:

"Rasyonel bir akılla süreci yönetmek lazım. İki ülke ilişkileri tarihi geçmişi olan ilişkiler. Güçlü tarihi ilişkileri bu çerçevede değerledirip yönetmek lazım. Son dönemki gelişmelerin bu hassas teraziyle yürütülmesi lazım. Devlet ağırlığını elden bırakmamak lazım.

Sabah gerçekleşen dışişleri bakanları arasındaki görüşme iradenin masada olduğunu görüyoruz. ABD ile ilişkilerde bugünden yarına bakmamak lazım. Sabah Dışişleri Bakanımızla da görüştüm. İki ülke arasında güçlü bir iradenin masada olduğu ortaya koyulmuş. İki ülkenin Dışişleri Bakanı da çözüm yönünde irade ortaya koymaya yönelik netice alınmış. ABD ile dünden daha iyi bir noktadayız. İlişkiler hiçbir zaman kopmaz. Yapıcı bir iletişimin devam etmesi için güçlü bir irade ortaya konmuş."

Türkiye ABD ilişkileri karşılıklı olarak eşit şartlar zemininde yürümemekte. ABD, AK Parti iktidarıyla birlikte Türkiye’deki varlığını güçlendirdi. Türkiye bölge politikalarını, ABD’nin menfaatlerini sağlayacak bir denklem üzerinde yürütmektedir.

Türkiye kırk yıllık savaştığı PKK/YPG’ye ABD’nin 5 bin tır silah ve mühimmat vermesine sitem etti. Ancak bu ilişkileri etkilemedi. Amerika’nın dost bir ülke ve NATO’da güçlü bir müttefik konumu hiç değişmedi.

Türkiye’nin bölgede terör örgütü diye tanımladığı varlıklarla ABD’nin iş birliği içerisinde çalışmalarını yürütmesi Türkiye’yi rahatsız etmiş olsa da Bakan Berat Albayrak’ın ifade ettiği gibi siyaseten bağımlı olduğu ABD ile ilişkileri hiçbir zaman koparmadı.

ABD, rahip Brunson konusunda olduğu gibi Türkiye’nin iç siyasetine zaman zaman müdahale etse de, Türkiye’nin dış siyasetinde tamamen kendisine bağımlı bir siyaset yürütmesini istiyor. Bu konuda gösterilecek ihmaller karşısında ise yaptırım uygulama yoluna gidiyor.