AK Parti’nin Kırmızı Çizgisi: İstanbul Sözleşmesi’nin Uyum Yasası “6284”
15 Mart 2023

AK Parti’nin Kırmızı Çizgisi: İstanbul Sözleşmesi’nin Uyum Yasası “6284”

Köklü Değişim Medya

AK Parti, önce Aile Bakanı Derya Yanık, daha sonra Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in açıklamaları ile İstanbul Sözleşmesi’nin uyum yasası olan ve aileleri yıkan “6284”e kırmızı çizgimiz diyerek sahip çıkmaya devam ediyor.

Aile Bakanı Derya Yanık'tan bir gün sonra paralel açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, şunları söyledi:

"Bu konu muhakkak surette Yeniden Refah Partisi'nin gündemindedir. Yeniden Refah Partisi'nin görüşüdür. Sayın Bakanımız Derya Yanık da bu konuda bir açıklama yaptı. Sayın Binali Yıldırım da bu konu hiç gündeme gelmedi diye ifade etti. Ve ben de buradan söylüyorum. 6284, bizim için önemli bir konudur ve kırmızı çizgimizdir.”

Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na dahil olabilmesi için ileri sürdüğü şartlar arasında yer alan Batı’dan ithal İstanbul Sözleşmesi’nin uyum yasalarından olan ve aile kurumunu yıkıma sürükleyen 6284’ün kaldırılmasına yönelik tartışmaya AK Parti, “kırmızı çizgimiz” diyerek sahip çıkmaya devam ediyor.

Yeniden Refah Partisi ise üst üste gelen restlere karşılık AK Parti ile ittifaka girmenin formüllerini arıyor.

Söz konusu kanunu AK Parti, feshettiği “İstanbul Sözleşmesi”nin kanunen uygulanması için çıkarmıştı. Kanun çıkarıldığı tarihten sonra yüzbinlerce baba kadının beyanını esas alan 6284 nolu yasa ile evinden uzaklaştırıldı ve şiddet ise katlanarak çoğalmaya devam ediyor. AK Parti seçmene sözleşmeyi kaldırdım dese de uyum yasaları ile uygulamaya devam ediyor. Yasa, delil olmasa da kadının beyanını esas alıyor ve istismar edilip, mağduriyetlere yol açılıyor. Asıl sorun laik kapitalist nizamın ürettiği şiddet iken, kadına şiddet olarak kategorize edilip, aile kurumu dinamitleniyor, uzlaşma ve merhamet yerini şiddete ve boşanmalara bırakıyor.