AK Parti’den ‘6284’ Açıklaması: “Tartışmaya Dahi Açılamaz”
13 Mart 2023

AK Parti’den ‘6284’ Açıklaması: “Tartışmaya Dahi Açılamaz”

Köklü Değişim Medya

Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na dahil olabilmesi için ileri sürdüğü şartlar arasında yer alan Batı’dan ithal İstanbul Sözleşmesi’nin uyum yasalarından olan ve aile kurumunu yıkıma sürükleyen 6284’ün kaldırılmasına yönelik tartışmaya AK Parti’den açıklama yapıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“6284 sayılı Kanun, kadına yönelik şiddetle mücadele için yaptığımız en önemli yasal düzenlemelerden biridir. Kanunun kabulünden bu yana, uygulamayı da geliştirmek için titizlikle düzenlemelerimizi sürdürüyoruz. 6284 sayılı kanunun ruhuyla ve mevcudiyetiyle varlığı son derece önemlidir. Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez.”

Derya Yanık’ın sosyal medyadan paylaştığı mesaj CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından sonra geldi.

Kılıçdaroğlu, "Muhafazakâr genç kadınlara seslenmek istiyorum. Biz baskıcı olan her şeyden arındık, demokratikleştik. Onlar en baskıcı olanı yanlarına çektiler. Kadına şiddetin önlenmesi kanununa savaş açanı ittifak ortağı yaptılar. Kazanım ve özgürlüklerinizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz" ifadeleri ile aileyi yıkan yasayı ve İstanbul Sözleşmesi’ni seçim propagandası haline getirerek oy toplamak için kullanıyor.

Yanık, Kılıçdaroğlu'na da Tepki Gösterdi

“Kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele, AK Parti’nin kırmızı çizgisidir” diyen Yanık, 20 yıldır, kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadınların tüm sosyal, ekonomik, siyasal haklarına kavuşmaları için sayısız yasal düzenleme, farkındalık çalışması yaptıklarını ifade etti ve şöyle devam etti:

“Kimsenin, hele sayın Kılıçdaroğlu’nun, seçim sürecini fırsat bilip bu çabamızı sabote etmeye hakkı yoktur. Bu ülkenin kadınları, özellikle muhafazakar kadınları sn Kılıçdaroğlu, kazanımlarına sahip çıkacak kadar güçlü ve akıllıdır.”

Oy kavgasında sürekli olarak kullanılan “6284” sayılı kanun ve Batı’dan ithal İstanbul Sözleşmesi aileyi ve nesli ifsat ettiği halde muhafazakar ve sosyal demokratlar tarafından siyasi malzeme haline getiriliyor.

Ne Olmuştu?

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, katıldığı bir televizyon programında Cumhur İttifakı’na katılım için şart koştukları 30 maddelik taleplerine ilişkin açıklamalarda bulunmuş, bu maddelerin içinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılmasını da öngören taleplerin olduğunu belirtmişti.

Söz konusu kanunu AK Parti, feshettiği “İstanbul Sözleşmesi”nin kanunen uygulanması için çıkarmıştı. Kanun çıkarıldığı tarihten sonra yüzbinlerce baba kadının beyanını esas alan 6284 nolu yasa ile evinden uzaklaştırıldı ve şiddet ise katlanarak çoğalmaya devam ediyor. AK Parti seçmene sözleşmeyi kaldırdım dese de uyum yasaları ile uygulamaya devam ediyor. Yasa delil olmasa da kadının beyanını esas alıyor ve istismar edilip, mağduriyetlere yol açılıyor. Asıl sorun laik kapitalist nizamın ürettiği şiddet iken, kadına şiddet olarak kategorize edilip, aile kurumu dinamitleniyor.