Aciz Kınamalardan Cesaret Alan Ben Gvir, Mescid-i Aksa’ya Baskın Düzenledi
22 Mayıs 2023

Aciz Kınamalardan Cesaret Alan Ben Gvir, Mescid-i Aksa’ya Baskın Düzenledi

Köklü Değişim Medya

İşgalci “İsrail”in bakanı Ben-Gvir, Mescid-i Aksa’nın avlusundan yayınladığı görüntülü mesajında, “Burada ev sahibi biziz. Hamas'ın tehditlerinin hiçbir faydası olmayacak. Kudüs'ün ve tüm ‘İsrail’ toprağının sahibi biziz” ifadelerini kullanarak meydan okuuyup, provokatörlük yaptı.

İslam beldelerindeki yöneticilerin boş aciz kınamaları ve katliama, işgale meşruiyet kazandıran “normalleşme” anlaşmalarıyla işgalcilerle el sıkışmasından cesaret alan gasıp Yahudi varlığı küstahlığa devam ediyor.

“İsrail”in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya dün baskın düzenledi.

Filistinlilere yönelik ırkçı ve şiddet yanlısı söylemleriyle tanınan Ben-Gvir’in göreve gelişinden bu yana ikinci kez Mescid-i Aksa'yı ziyaretine Filistin, Ürdün ve Türkiye yine kınayarak tepki gösterdi.

Ben-Gvir, sabahın erken saatlerinde, özel korumaları ve “İsrail” güçlerinin yoğun koruması altında Harem-i Şerif'e girdi.

Ben-Gvir, Mescid-i Aksa’nın avlusundan yayınladığı görüntülü mesajında, “Burada ev sahibi biziz. Hamas'ın tehditlerinin hiçbir faydası olmayacak. Kudüs'ün ve tüm ‘İsrail’ toprağının sahibi biziz” iddiasında bulundu.

“Mescid-İ Aksa'ya Yönelik İhlal, Ateşle Oynamaktır, Din Savaşına Götürür”

Filistin, Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerin, "ateşle oynamak" olduğunu belirterek, uluslararası toplum ve ABD yönetimine acil müdahale çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya "baskın" düzenlemesine tepki gösterdi.

Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalin, "ateşle oynamak olduğunu", "bölgede herkesi etkileyecek ve istenmeyen sonuçları olacak bir din savaşına götüreceğini" belirten Ebu Rudeyne, bugün yaşananların son derece tehlikeli olduğunu ve ABD ile uluslararası toplumun müdahalesini gerektirdiğini kaydederek işgalcilerin muhafızından medet umdu.

Ben-Gvir ve fanatik Yahudilerin, Mescid-i Aksa'nın mevcut statükosunu değiştirme çabalarının kabul edilemez olduğunu ve başarısızlıkla sonuçlanacağını vurgulayan Ebu Rudeyne, "Ben-Gvir'in hırsızlar gibi sabahın erken saatlerinde Mescid-i Aksa'ya girmesi, gerçeği değiştirmeyecek, ‘İsrail’ egemenliğini dayatamayacak." ifadelerini kullandı.

Hamas ve FHKC'den Tepki

Hamas da yaptığı yazılı açıklamayla, baskına tepki gösterdi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Mescid-i Aksa'yı yalnız bırakmayacağız. İşgal yönetimi, bakanlarının ve yerleşimcilerin baskınlarının sorumluluğunu taşıyacak. Ben-Gvir'in baskını, Mescid-i Aksa'ya yönelik tehlikenin ne kadar büyük olduğunun bir göstergesi.”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) de "baskının" Mescid-i Aksa'nın statükosunu değiştirme çabası kapsamında olduğunu belirtti.

Türkiye Yine Kınadı

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla, Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesini kınadı.

Açıklamada, “‘İsrail’ Ulusal Güvenlik Bakanı'nın 21 Mayıs tarihinde ‘İsrail’ güvenlik güçlerinin refakatinde Harem-i Şerif’e düzenlediği uluslararası hukuku açıkça ihlal eden baskını şiddetle kınıyoruz. ‘İsrail’ hükümet üyelerinin Harem-i Şerif’in tarihi statüsüne bu şekilde meydan okuması, kışkırtıcı ve faşizan eylemlerde bulunması hiçbir şekilde kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında, “‘İsrail’ hükümetini, bir kez daha, Harem-i Şerif’in uluslararası hukuka dayanan tarihi statüsünü ihlal eden her türlü provokatif eylemi derhal sonlandırmaya ve sorumluluk içerisinde davranmaya çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ürdün’den Kınama

Ürdün, “İsrailli” bakanın Mescid-i Aksa'ya gidişini, "Tehlikeli ve provokatif bir adım" olarak nitelendirerek kınadı.

Mecali, Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek Harem-i Şerif'e girmesini sert bir şekilde kınadıklarını belirtti.

Baskını "provokatif ve tehlikeli bir adım" olarak nitelendiren Mecali, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik tüm eylemlerine ve ihlallerine derhal son vermesini istedi.

Daha Önce de Baskın Düzenlamişti

Ben-Gvir daha önce, göreve gelişinden günler sonra, 3 Ocak’ta Mescid-i Aksa’ya girmiş ve bu eylemi ile 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk “İsrailli” Bakan olmuştu.

Ben-Gvir'in bu ziyareti de işgal altındaki Filistin topraklarında tepkiyle karşılanmış ve gerilimi tırmandırmıştı.

Ben-Gvir, ayrıca, 1994 yılında işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde İbrahim Camisi'nde ibadet eden Müslümanlara ateş açarak toplu katliam yapan fanatik Yahudi terörist Baruch Goldstein'a hayranlığını da gizlemiyor.