ABD Liderliğindeki Batı Bloku, Putin’in Seferberlik İlanına Tepki Gösterdi
22 Eylül 2022

ABD Liderliğindeki Batı Bloku, Putin’in Seferberlik İlanına Tepki Gösterdi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dün Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını desteklediklerini ve referandum yapılacağını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Putin’in kısmi askeri seferberlik ilan ettiğini de duyurması, ABD liderliğindeki Batı bloku tarafından tepkiyle karşılandı.

ABD liderliğindeki NATO’nun Ukrayna’yı NATO’ya üye olarak kabul etme tehdidiyle bölgede çıkardığı kaos sürüyor. Batı’nın tahrikleriyle Ukrayna açmazına düşen Rusya, dün kısmi seferberlik ilan ettiğini açıkladı. ABD’nin Çin’i kuşatma ve Rusya ile bağını koparmak için menfaatleri doğrultusunda başlattığı kaos, kapitalist demokrasinin ürettiği enerji ve gıda krizi olarak dünyaya ve Washigton’ın peşine taktığı Avrupa’ya yansıyor. Bu krizden fazla etkilenmeme konforuyla konuşan ABD, savaşın sona ermesini istiyoruz ifadeleriyle Rusya’yı suçlamaya devam etti.

ABD Başkanı Joe Biden, "Putin yine sorumsuzca açıklamalar yapıyor. Savaşın sona ermesini istiyoruz" diyerek Rusya’yı suçlarken, Ukrayna, Avrupa Birliği (AB), İngiltere ve diğer ülkelerden yapılan açıklamalarda ise Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı "başarısızlık", "zayıflık" ve "panik göstergesi" olarak yorumlandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in kısmi seferberlik ilanına ilişkin açıklamalarda bulunan Biden, "Başka bir ülkenin topraklarını işgal etmenin hiçbir mazereti olmaz. Putin yine sorumsuzca açıklamalar yapıyor" çıkışında bulundu.

Biden sözlerine şöyle devam etti:

"Kimse Rusya'yı tehdit etmiyor. BM Güvenlik Konseyinin daimî üyesi Rusya, komşusunu işgal ederek egemen bir devleti haritadan silmek istedi. Birleşmiş Milletler'deki 183 ülke Rusya'nın savaşını kınıyor. 25 milyar dolardan fazla Ukrayna'ya yardımda bulunduk. ABD olarak savaşın sona ermesini istiyoruz. Bizim yaptırımlarımız açık bir şekilde Rusya'yı hedefliyor. Ancak, Rusya'nın gıda ihracatına yönelik değil. Tahıl koridorundaki liman sayısını arttırmamız gerekiyor. Dünyadaki gıda konusunda yaşanan sorunlar Rusya'nın sorumluluğudur. Gıda güvenliği konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Hepimiz net olmalıyız, kuvvetli olmalıyız. Ukrayna'nın hakları, kalan egemen ülkelerin haklarıyla aynıdır. Rusya'nın saldırganlığına karşı duracağız. Demokrasi ve otokrasiler arasında mücadele söz konusu. Burada demokrasiyi temel alan bir görüşü savunuyoruz. Demokrasi bizim en önemli amacımızdır."

ABD Başkanı Biden ayrıca, "Çin ile aramızda açık bir rekabet var. Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrar istiyoruz. İran sorumluluklarını yerine getirirse ABD olarak çözüme hazırız. Ama nükleer silaha ulaşmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Beyaz Saray: “Ağır Sonuçları Olur”

Diğer taraftan, Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah kullanma konusundaki sorumsuz tehditlerini çok ciddiye aldığı bildirildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Rus liderin nükleer silahları kullanması halinde, ABD'nin atacağı belirli adımların ağır sonuçlar doğuracağını ileri sürdü.

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink ise "Ayrılıkçı bölgelerdeki, referandum ve Rusya'daki kısmi seferberlik zayıflık göstergesi" dedi.

Brink, yaptığı açıklamada ayrıca ABD'nin hiçbir zaman Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki hak iddialarını tanımayacağını vurguladı.

NATO: “Saldırıya Uğrayan Bir Ülkeyi Savunmak Meşrudur”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın kısmi seferberlik ilanına ilişkin Rusya Devlet Başkanı Putin'in büyük bir stratejik hata yaptığını söyledi.

Stoltenberg, "Putin çok tehlikeli bir söylem kullanıyor, nükleer bir savaşı kazanamaz. Putin'in açıklamaları savaşın istediği yönde gitmediğini gösteriyor. Saldırıya uğrayan ülkeleri savunmak meşrudur" açıklamasında bulundu.

Zelenskiy: “Putin'in Nükleer Silah Kullanacağına İnanmıyorum”

Alman Bild gazetesine konuşan Zelenski, Rusya'nın kısmi seferberlik ilanının ardından açıklamalarda bulundu.

Batı'nın Putin'in şantajlarına boyun eğmemesi gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, Rusya’nın nükleer silah kullanacağına inanmadığını söyledi.

"Putin, Ukrayna'yı kendi askerlerinin kanında boğmak istiyor" diyen Zelenskiy, Ukrayna'nın kendi topraklarını özgürleştireceğinden emin olduğunu aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise "Ukrayna'yı yok etmek isteyen Rusların seferberlik, sınırların kapatılması ve banka hesaplarının bloke edilmesini elde ettiğini" belirtti.

Podolyak, Twitter hesabından, "'Üç günlük' savaşın 210. günü. Ukrayna'yı yok etmek isteyen Ruslar sonunda şunları elde etti: 1. Seferberlik. 2. Kapatılan sınırlar, banka hesaplarının bloke edilmesi. 3. Firarilerin hapsi. 4. Özel askeri şirketler bünyesinde mahpuslardan oluşturulan birlikler. Hala plana göre gidiyor, değil mi? Hayatın harika bir mizah anlayışı var" paylaşımında bulundu.

AB: “Saldırganlığın Artacağına İşaret”

Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik kararını, "Rusya'nın saldırganlığını artıracağı ve savaşı sürdüreceğinin işareti" olarak yorumladı.

İngiltere: “Başarısızlığın İtirafı”

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın, Ukrayna'nın bazı bölgelerini yasa dışı olarak ilhak etmesinin, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in planının başarısızlığa uğruyor olduğunun itirafı" anlamına geldiğini söyledi.

Wallace, Putin'in ulusa sesleniş konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, "Putin'in nüfusunun bir kısmını harekete geçirmeme sözünü tutmaması ve Ukrayna'nın bazı bölgelerini yasa dışı ilhak etmesi, planının başarısızlığa uğruyor olduğunun itirafıdır" ifadesine yer verdi.

Hollanda: “Panik İşareti”

Letonya ve Hollanda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesi üzerine, Ukrayna'ya daha fazla destek çağrısında bulundu. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesi üzerine, Ukrayna'ya daha fazla destek verilmesini istedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de yaptığı açıklamada, Putin'in kısmi seferberlik ilanının panik işareti olduğunu söyledi.

Hollanda yayın kuruluşu NOS'un aktardığına göre, Rutte, "Macaristan büyüklüğünde bir alan halen Ruslar tarafından işgal ediliyor." ifadelerini kullanarak Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeleri gerektiğini belirtti.

Almanya: “Referandum Sonuçlarını Tanımayacağız”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un sözcüsü Rusya'nın kısmi askeri seferberliğinin Moskova'nın Ukrayna'daki saldırılarının başarısızlığını gösterdiğini söyledi. Sözcü, Ukrayna'da Rusya'nın işgali altındaki dört bölgede yapılacak referandumları Almanya'nın asla tanımayacağını açıkladı.