ABD, Ateşi Körüklüyor: Ukrayna’ya 800 Milyon Dolarlık Silah Yardımı
17 Mart 2022

ABD, Ateşi Körüklüyor: Ukrayna’ya 800 Milyon Dolarlık Silah Yardımı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Ukrayna’da devam eden savaşa yönelik ateşkes görüşmeleri sürerken ABD, 800 uçaksavar sistemi yollayacağını açıklayarak bölgedeki ateşi körüklemeyi sürdürdü. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya tanksavar, uçaksavar ve insansız hava araçlarını (İHA) da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni savunma yardımı yapacaklarını duyurdu ve Biden, kararnameyi canlı yayında imzaladı.

İmza törenine Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen H. Hicks de katıldı.

Biden, imza töreninden önce yaptığı konuşmada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin bugün ABD Kongresinde yaptığı konuşmaya değinerek, "Zelenskiy'e bu sabahki ateşli konuşması için teşekkür ederim. Onu sabah özel rezidansımda dinledim ve önemli bir konuşma yaptı. Zelenskiy, Rusya'nın korkunç ve zalimce saldırıları karşısında önemli bir cesaret ve güç gösteren Ukrayna halkı için konuştu" ifadeleriyle Washington’ın hedefleri için Rusya’nın önüne yem olarak attığı Kiev’i kışkırtan ve cesaretlendiren bir açıklamada bulundu.

Rusya'nın apartmanları bombaladığını ve hastanelere saldırdığını belirten Biden, "Bu zalimlikler tüm dünyada tepkiye yol açıyor. Tüm dünya Putin'e her ağır bedeli ödetmek konusunda birlik olmuş durumda" diyerek planı doğrultusunda dünyanın alması gereken pozisyonu işaret etti.

Biden, Amerikan halkının Zelenskiy'nin yardım çağrılarına yanıt verdiğine, Kongrenin Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardım paketini her iki partinin de desteğiyle onayladığına işaret ederek iç kamuoyuna da mesaj vermiş oldu.

Ukrayna'ya geçen yıl içinde 650 milyon dolarlık yardım sağladıklarını vurgulayan Biden, 12 Mart Cumartesi de 200 milyon dolarlık savunma yardımını onayladığını hatırlattı.

Yardım Paketinin İçeriği

Biden, bugün de Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık yeni yardım paketini duyurduklarını söyleyerek, "Bu paketin içinde 800 uçaksavar sistemi var. Böylece Ukrayna'nın kendilerine saldıran ve hava sahalarını ihlal eden uçak ve helikopterleri durdurmaya devam etmesini sağlayacağız. Ukrayna'ya daha uzun menzilli uçaksavar sistemleri ve bu sistemler için cephane yardımı vereceğiz. Ayrıca bu pakette 9 bin tanksavar sistemi olacak. Bu yüksek güvenilirlikteki sistemleri Ukraynalı kuvvetler son derece verimli kullanıyor" ifadeleriyle Ukrayna’daki yangını körüklemeye devam etti.

Söz konusu paketin içinde küçük silahlar, makinalı silahlar ve çeşitli silahlar olduğunu aktaran Biden, "Ayrıca bu paketin içinde insansız hava araçları (İHA) da olacak. Biz tüm bunları tek başımıza yapmıyoruz. Ortak ve müttefiklerimiz de yardımlara destek sağlıyor" açıklamasında bulundu.

“Uzun ve Zorlu Bir Savaş Olacak”

Biden, ABD'nin ve müttefiklerinin Ukrayna'ya gerekli ekipmanları sağlamaya her zaman hazır olduğunun altını çizerek, "Şimdi size dürüst olacağım, bu uzun ve zorlu bir savaş olacak ancak Putin'in sivillere karşı, ahlaka aykırı saldırılarına karşı Amerikan halkının Ukrayna'ya desteği her zaman sürecek" dedi. Bu açıklamayla Biden hedefinin; Ukrayna’daki savaşı zamana yayıp, Rusya’yı diz çöktürmeye çalışmak olduğunu beyan etmiş oldu.

ABD'nin Ukrayna'ya yönelik insani yardımlarını da artırdığını dile getiren Biden, sadece son 1 haftada Ukrayna'ya ve komşu ülkelerine 300 milyon dolarlık insani yardım sağladıklarını duyurdu.

Biden, Putin yönetimini ekonomik yaptırımlarla daha da zayıflatırken, Ukrayna'nın müzakerelerde elini güçlendirmeye çalışacaklarının altını çizerek, "Ortak ve müttefik ülkelerimizle bu trajik ve gereksiz savaşı bitirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Konuşmasının ardından Biden, söz konusu pakete ilişkin kararnameyi canlı yayında imzaladı.