“ABD, ‘İsrail’ ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden, Abu Dabi’de Gizli Toplantı
23 Temmuz 2024

“ABD, ‘İsrail’ ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden, Abu Dabi’de Gizli Toplantı

Köklü Değişim Medya

ABD, ‘İsrail’ ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), Abu Dabi’de Gazze’nin geleceğini kapsayan gizli bir toplantı yaptığı ileri sürüldü.

Axios medyanın, iki ‘İsrailli’ yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD, ‘İsrail’ ve BAE'nin geçen Perşembe Abu Dabi'de gizli bir toplantı yaparak Gazze'ye yönelik ertesi gün yapılacak planları görüştüğünü servis etti.

Toplantıya Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed ev sahipliği yaptı.

Axios'un haberine göre, toplantıya ABD Başkanı Joe Biden'ın Ortadoğu konusunda en üst düzey danışmanı Brett McGurk, Dışişleri Bakanlığı danışmanı Tom Sullivan ve ‘İsrail’ Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yakın dostu İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer de katıldı.

‘İsraillilerin’ gelişinden bir gün önce BAE, Zayed’in özel temsilcisi Lana Nuseybe aracılığıyla ertesi gün için bir plan önerisini ortaya koydu.

Nuseybe, Gazze'ye geçici bir uluslararası misyon gönderilmesini savundu. Bu misyonun insani krize yanıt vereceğini, kanun ve düzeni sağlayacağını ve yönetim için zemin hazırlayacağını söyledi.

Daha sonra Financial Times'a ülkesinin Gazze'ye asker göndermeye hazır olduğunu da açıkaldı.

Ancak BAE'nin şartları arasında, askerlerin, yeni ve bağımsız bir başbakan tarafından yönetilecek olan reforme edilmiş Filistin yönetiminin daveti üzerine gelmesi yer alıyor.

ABD ve ‘İsrail’, Gazze’de Hamas’ın yer almadığı bir yönetim üzerinde çalıştığı biliniyor. Bu yönetimin Filistin halkı nezdinde itibarı olmayan Mahmud Abbas liderliğindeki Fetih grubunun üstlenmesi ya da içinde olma olasılığı en yakın ihtimal olarak gözüküyor. ABD ve ‘İsrail’, Abbas rejiminin siyasi eksenlerinde hareket etmesinden dolayı destek sunuyor.

Filistin halkının yönetimini konuşma küstahlığı içine giren ABD, ‘İsrail’ ve BAE, halka kendi siyasi hedeflerini dayatacak despot bir yönetim için toplantılar düzenliyor.