ABD’den Sonra İngiltere de Çin’i En Büyük Tehdit Olarak Sınıflandırdı
14 Mart 2023

ABD’den Sonra İngiltere de Çin’i En Büyük Tehdit Olarak Sınıflandırdı

Köklü Değişim Medya

ABD İstihbarat kurumlarının “Yıllık Tehdit Değerlendirmesi” raporunda Çin öncelikli tehdit olarak sınıflandırırken bu cephede ortak hareket ettiği partneri İngiltere’den de benzer açıklama geldi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin’in ‘ekonomik çıkarlara yönelik en büyük devlet tehdidini’ temsil ettiğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre, Sunak NBC kanalında Pazartesi günü yayınlanan ‘Nightly News’ programına verdiği röportajda, “Çin, kesinlikle ekonomik çıkarlarımıza yönelik en büyük devlet tehdidini temsil ediyor. Bu, dünya düzeni için sistemik bir meydan okumadır” ifadesini kullandı.

Sunak, AUKUS Anlaşması kapsamında Avustralya’ya nükleer enerjiyle çalışan saldırı denizaltıları tedarik etme planının ayrıntılarını açıklamak üzere Avustralyalı mevkidaşı Anthony Albanese ve ABD Başkanı Joe Biden ile San Diego’da bir araya gelmişti.

Bilindiği üzere Çin’i çevreleme siyaseti kapsamında ABD ve İngiltere ortak hareket ediyor. Bu çerçevede "AUKUS" ile Avustralya'ya nükleer enerji ile çalışan denizaltı tedarik etmek için bir anlaşma imzalamıştı. Paktın adı, ABD, İngiltere ve Avustralya'nın baş harflerinin birleştiği "AUKUS" olarak belirlenmişti.

İngiltere-ABD ve Avustralya arasında Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki etkisine karşı işbirliği yapmak, istihbarat paylaşmak ve silahlanmak amacıyla 2021'de imzalanan AUKUS Paktı hakkında geçen hafta yaptığı açıklamada Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, önceki tepkilerini tekrarladı:

"ABD, İngiltere ve Avustralya'yı Soğuk Savaş zihniyetini ve kimseye fayda sağlamayacak oyunları bırakmaya, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye, bölgesel barış ve istikrar katkıda bulunmaya çağırıyoruz"

ABD istihbarat teşkilatlarının 6 Şubat tarihli “Yıllık Tehdit Değerlendirmesi” raporuna göre Çin ve ardından Rusya, tehdit olarak ön sırlarda yer alırken İran ve Kuzey Kore de listede yer alıyor.

Egemenliğindeki Batı odaklı Laik kapitalist nizamın kontrolündeki statükoyu elinde tutmak isteyen ABD’nin hedefinde Çin ve Rusya bulunuyor.

Hizb-ut Tahrir: " Amerika, ‘AUKUS’ ve ‘QUAD’ İle Çin’i Tehdit Ediyor”

Hizb-ut Tahrir, 1 Mart 2023 tarihinde, "Çin ve Ukrayna’da Barış Önerisi" başlıklı siyasi analizinde, Çin yönetiminin, Amerika’nın tehdit olarak algıladığı öncelikler listesinin başında yer aldığının yani Rusya’dan önce geldiğinin farkında olduğunu ifade etmiş, ABD’nin Tayvan konusundaki tehditlerine, Rusya’ya askeri yardım sağlamasına karşı çıktığına ve teknoloji şirketlerine uyguladığı yaptırımlarla Pekin’i nasıl köşeye sıkıştırdığını da detaylı bir şekilde açıklamıştı. Ayrıca Japonya’yı silahlanmak için motive eden ABD’nin “AUKUS” ve “QUAD” gibi paktlarla Çin yönetimini askeri ve siyasi olarak tehdit ettiğinin altı çizilmişti.

Siyasi analizin tamamın okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz...

Siyasi Analiz: Çin’in Ukrayna’daki Barış Önerisinin Arka Planında Ne Var?