ABD’den, BM’ye Yeni Karar Tasarısı: Gazze’de Derhal Ateşkes
21 Mart 2024

ABD’den, BM’ye Yeni Karar Tasarısı: Gazze’de Derhal Ateşkes

Köklü Değişim Medya

Ortadoğu turunun ilk durağı Suudi Arabistan’da açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin ‘Gazze Şeridi’ndeki rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı acil ateşkes’ çağrısında bulunan karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunduklarını duyurdu.

7 Ekim’den bu yana bölgeye altıncı kez gelen Blinken, Gazze’de ateşkes çabalarını görüşmek üzere Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret sırasında Al-Hadath kanalına açıklamalarda bulundu.

ABD’li bakan, “Şu anda rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak derhal ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarısını BMGK’ya sunduk ve bunun ülkelerden destek alacağını umuyoruz. Bunun güçlü bir mesaj göndereceğini düşünüyorum” dedi.

ABD daha önce, Gazze Şeridi’nde ateşkes kararı verilmesini engellemek için BMGK’ya sunulan karar tasarılarını veto etmişti.

Blinken, karar tasarısı hakkında şunları söyledi:

“Elbette ‘İsrail’in kendini savunma hakkının yanındayız. Ancak aynı zamanda tehlike altında olan ve çok acı çeken sivillere de odaklanmamız, onları koruma altına almamız gerekiyor. Önceliğimiz sivilleri korumak, onlara insani yardım sağlamak.”

Dün Cidde’de Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile görüşen Blinken, bugün Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün ve Filistin (Arap Altılısı) ile bugün Mısır’da görüşüp, yarın İsrail’i ziyaret edecek.

Köklü-Değişim,Blinken-6.-Ortadoğu-Turunda.jpg

Blinken’in son ziyareti, Katar’ın arabulucular Washington, Doha ve Kahire tarafından yürütülen müzakerelere ev sahipliği yaptığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Müzakereler sonunda imzalanacak ateşkeste, Gazze Şeridi’nde tutulan rehineler ile “İsrail” hapishanelerindeki Filistinli tutukluların takas edilmesi ve nüfusun çoğunluğunun açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kuşatma altındaki Gazze’ye daha fazla yardım sağlanması amacıyla anlaşmaya varılması hedefleniyor.

Hamas dün yaptığı açıklamada, ilk aşamada rehine ve tutuklu takası yapılmasını öngören altı haftalık ateşkese dayanan teklifine ‘İsrail’den ‘genel olarak olumsuz’ bir yanıt aldığını açıklamıştı.

Biden yönetiminin yaklaşan genel seçimler öncesi Yahudi lobisinin desteğine almak için “İsrail”e verdiği kayıtsız şartsız destek vahşi katliamların gün yüzüne çıkması ve dünya çapında kamuoyu oluşması üzerine ABD’li seçmenlerin tepkisine neden oluyor ve Demokratlar ciddi oy kaybına uğruyor.

Rusya ve Çin’e odaklanan Washington’ı, Gazze’deki katliamların bölgede geniş çaplı bir savaşa dönüşmesi ve yayılması olasılığı tedirgin ediyor ve ateşkesin bir an önce imzalanması için yoğun çaba sarf ediyor.

Ayrıca ateşkesin ardından ABD, kendi planı olan “İki Devletli Çözüm” ile hegemonyası altında olan bölgede istikrarı sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda bölgedeki müttefikleri Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır, planın yürürlüğe konulması için büyük çaba sarf ediyor. “İki Devletli Çözüm” ile 1967 sınırları dahilinde yüzde 85’i işgal edilmiş Filistin topraklarında “İsrail”in işgal ve katliamlarına meşruiyet kazandırılmaya çalışılırken, geri kalan kısımda ise etkisiz sembolik bir Filistin devletinin kurulması öngörülüyor.