"İSRAİL" SORUNU VE
FİLİSTİN'İN KURTULUŞU- 10 Maddede Çözümler -

Belçika’da ‘Kadın Tacizine’ Karşı Sivil Polisler Devrede!
08 Mart 2021Ajanslar

Belçika’da ‘Kadın Tacizine’ Karşı Sivil Polisler Devrede!

Köklü Değişim Medya

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, sokaklarda kadınlara yönelik tacizi engelleme amacıyla bugünden itibaren sivil kıyafetli polis ekipleri devriye görevine başlayacak.

Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, bu önlemler sayesinde kadınların, kentin her tarafına gidebilme ve istedikleri gibi giyinebilmelerini garanti etmek istediklerini söyledi.

Brüksel Savcılığı ile polisin ortaklaşa yürüteceği proje, sokaklarda kadınlara yönelik taciz olayları ile cinsiyetçiliği ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Belçika'da 2014 yılından yürürlükte olan Cinsiyetçilik Yasası kapsamında cinsel taciz, cezai yaptırım gereken bir suç.

Kadınlara yönelik taciz, 1 ay hapis ve bin euroya kadar para ile cezalandırılıyor. Ancak sokakta tacize uğrayan kadınların büyük bölümü, çeşitli nedenlerle bu konuda şikâyette bulunmuyor.

Zina Yaşı 14’e İndirildi!

Bu nedenle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü itibari ile Brüksel'de sivil kıyafetli polis ekipleri, tacizcileri yakalamak için devriye gezmeye başlayacak. İki polisten oluşacak sivil ekipler, "sıcak noktalar" olarak adlandırılan, taciz olaylarının en fazla görüldüğü bölgelerde dolaşacak.

Araştırmalara göre, tacizlerin en fazla yaşandığı sıcak bölgelerin başında toplu taşıma durakları geliyor. Sivil ekiplerin öncelikli hedefi buralar ve toplu taşıma araçları olacak.

Yapılan araştırmalarda, Avrupa ülkelerinde sokakta tacizin, birçok kadın için olağan hale geldiğine dikkat çekilerek, sivil polislerin, bu gerçeğe engel olabilmek için sokağa çıkacağı vurgulandı.

Belçika'da 1900'lü yılların başındaki yasal düzenlemelerde gayri meşru ilişki sınırı 16 yaş olarak belirlenirken, 2018 yılında yapılan yeni bir düzenlemeyle zina yaş sınırı 14’e indirildi.

Belçika'da Kadına Yönelik Şiddet

Uluslararası Af Örgütü raporlarına göre, Belçika'da her yıl 45 bin kadına yönelik şiddete bağlı şikâyet dosyası açılıyor. Bu şiddet olaylarının 25 bini aile içi şiddet olarak gerçekleşiyor. İstanbul Konvansiyonu'nu 2016 yılında kabul eden Belçika, aradan uzun yılların geçmesine rağmen konvansiyona uymadığı eleştirileri yapılıyor. Bu duruma sebep olarak ise Belçika'da devletin somut bir hareket planı hazırlamamış olması ve yeterli bütçeyi henüz ayırmamış olması şeklinde açıklanıyor.

Belçika'da sivil toplum kuruluşlarının mütevazı bütçeleri ile yürüttükleri "kadın cinayetlerinin önlenmesi" çabaları henüz politik karar alıcılar düzeyinde yeterince dikkate alınmıyor. Medya ve halk nezdinde daha fazla dillendirilen kadın cinayetleri, kanun yapıcıların henüz öncelikleri arasında görünmüyor.