Yunanistan’dan Sınıra 200 Kilometrelik Bariyer!
01 Haziran 2020

Yunanistan’dan Sınıra 200 Kilometrelik Bariyer!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Yunanistan, Türkiye’den olası yeni bir sığınmacı akınına karşı önlemlerini artırıyor. Yunanistan hükümeti, sınır hattı olan Meriç Nehri'nin Yunanistan tarafına toplam 208 kilometrelik bir bariyer kurma hazırlığı içinde.

Yunanistan hükümeti, Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri'nin kendi tarafındaki bariyerleri genişletme kararı aldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias yaptığı açıklamada, Türkiye’den gelen binlerce göçmenin Avrupa’ya geçmeyi yeniden deneyebileceğine ilişkin ifadeleri hatırlatarak, "Egemenliğimizi korumak için gerekli olduğunu düşündüğümüz tüm önlemleri alıyoruz" diye konuştu.

Atina, Meriç Nehri’nin farklı noktalarında yaklaşık 26 kilometrelik bir çit kuruyor. Yunan basınında çıkan konuyla ilgili haberlerde, Atina'nın toplam 208 kilometrelik bir bariyer oluşturmayı planladığı aktarılıyor. Sınır hattının kuzeyinde hâlihazırda 12 kilometrelik bir çit mevcut.

Sığınmacı Akını ve Şiddet Olayları

Geçtiğimiz Şubat ayı sorunda Türkiye, Yunanistan sınırındaki kapıların Avrupa Birliği'ne gitmek isteyen göçmen ve sığınmacılar için açık olduğunu ve bu kişilerin güvenlik ve sınır görevlileri tarafından durdurulmayacağını açıklamıştı. Türkiye’nin bu hamlesi üzerine sınıra akın eden yüzlerce sığınmacı Yunan sınır güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaşmış, yaşanan şiddet olaylarında çok sayıda göçmen yaralanırken iki sığınmacı da hayatını kaybetmişti.

Sınırı geçmeyi başaran birçok göçmen de Yunan güvenlik güçleri tarafından darp edildikten sonra Türkiye'ye dönmeye zorlandığını aktarmıştı.