Yemen Açıklarında Göçmen Teknesi Battı: 49 Ölü, 140 Kayıp
11 Haziran 2024

Yemen Açıklarında Göçmen Teknesi Battı: 49 Ölü, 140 Kayıp

Köklü Değişim Medya

Yetkililer ve Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) açıklamalarına göre, Pazartesi günü Yemen'in Aden kıyısı açıklarında 260 kişiyi taşıyan bir teknenin batması sonucu en az 49 kişi öldü, 140 kişi de kayıp.

Felakette hayatını kaybeden 49 kişiden 31'i kadın ve 6'sı çocuk.

Hayatta kalanların anlattığına göre tekne, Pazar günü saat 03.00 sıralarında Somali'deki Bossaso'dan ayrıldı. Tekne 115 Somali vatandaşı ve 90'ı kadın olmak üzere 145 Etiyopyalıyı taşıyordu.

Aden’deki yerel yetkililere göre yolcuların çoğunluğu Etiyopya'dan geliyordu. Yemen, Afrika ülkesinden Körfez ülkelerine uzanan yolculukta önemli bir geçiş noktası.

Rudum bölge sorumlusu Hadi el-Khurma, yaptığı açıklamada, teknenin Afrika Boynuzu'ndan yola çıktığını ve Şabva vilayetindeki Algharef Noktasına ulaşmadan alabora olduğunu söyledi.

IOM'a göre, geri kalan 140 kayıp kişi için arama ve kurtarma operasyonları, devriye botlarının yetersizliğine rağmen halen devam ediyor.

Sömürgeci Batılı devletlerin Afrika’daki yerel güçler üzerinden sürdürdüğü egemenlik savaşı nedeniyle süren ekonomik kriz ve savaşlar bölge halklarını göçe zorluyor. Afrika’yı sömüren Batılı güçler göçmenlerin ülkelerine gelmesini istemiyor. Anlaşma imzaladıkları ülkeler maddi yardım karşılığında göçmenlerin Avrupa’ya geçişini engellemeye çalışıyor. Ülkelerinde yerlerinden edilen ve sefalete mahkum edilen insanlar ise ölümü ve sığındıkları ülkelerdeki kötü muameleyi göze alarak göç ediyor.