Ürdün Kaynıyor Başbakan İstifa Etti
05 Haziran 2018

Ürdün Kaynıyor Başbakan İstifa Etti

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, IMF’nin dikte ettirdiği iddia edilen tartışmalı vergi yasasına karşı düzenlenen yoğun protestoların ardından istifa etti.

Kral'a 'Hükümeti Azletme' Çağrısı

Ürdün'de yayımlanan Düstur gazetesinin Başbakan'a yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Kral Abdullah'a istifasını sunan Mulki, kabinesindeki bakanlardan da istifalarını sunmalarını istedi.

Göstericilerden 60 Kişi Gözaltına Alındı

Ürdün Emniyet Müdürü Fadıl el-Hammud, tartışmalı vergi yasasının protesto edildiği gösterilerde içlerinde yabancıların da bulunduğu 60 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Emniyet Müdürü Hammud, başkent Amman'da düzenlediği basın toplantısında "devletin zayıf olmadığını bilakis en güçlü halinde olmasına rağmen sorunun büyümemesini tercih ettiğini" söyledi.

Protestolar sırasında çevreye zarar veren şiddet olaylarının yaşandığını ve 42 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıklayan Hammud, son günlerde yaşanan olayların devletin zayıf olduğu anlamına gelmediğini bilakis devletin en güçlü halinde olmasına rağmen sorunun daha da büyümemesini tercih ettiğini dile getirdi.

Yeni Hükümeti Kurma Görevi, “İstifa Eden Mulki’nin Hükümetinde Bakan Olan Rezzaz'ın”

Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kral Abdullah, Mulki'nin istifasının ardından hükümeti kurma görevini Mulki hükümetinde Eğitim Bakanı olarak görev yapan Ömer er-Rezzaz'a verdi.

Protestolar Başbakanın İstifasını Getirdi

Ürdün hükümeti, tartışmalı vergi yasa tasarısını 21 Mayıs'ta imzalayarak parlamentonun birinci kanadı Temsilciler Meclisi'ne göndermişti.

IMF'nin diktesi olarak görülen vergi tasarısı, birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanmış, başkent Amman'ın yanı sıra İrbid, Tafila, El-Kerak, Er-Remse ve Maan kentlerinde gösteriler düzenlenmişti.

Kral Abdullah da yoğun protestolara neden olan vergi yasa tasarısı konusunda hükümeti ve meclisi anlaşmaya çağırmıştı.