Türkiye, Sisi Rejimi İle Temaslarda Bulunması İçin Kahire’ye Heyet Yolluyor
04 Mayıs 2021

Türkiye, Sisi Rejimi İle Temaslarda Bulunması İçin Kahire’ye Heyet Yolluyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye, darbeci Sisi rejimi ile siyasi istişarelerde bulunması için Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın başkanlığındaki heyeti, Kahire'ye yollayacak.

Sisi rejiminin zindanlarında can veren Muhammed Mursi’ye gerçekleştirdiği darbe ile iktidara gelen Abdulfettah Es Sisi, binlerce Müslümanı meydanlarda kurşuna dizerek katletmişti. Darbe sonrası Sisi rejimine karşı Rabia işaretiyle Müslüman Kardeşler’i destekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki AK Parti, ABD’de Biden yönetiminin iş başına gelmesi ile birlikte Sisi rejimine karşı tutumu 180 derecelik bir değişim gösterdi. Bu değişimin Biden yönetiminin Ortadoğu’da benimsediği üslupla alakalı olduğu düşünülüyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Mısır arasında siyasi istişarelerin Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza'nın başkanlıklarında 5-6 Mayıs'ta Kahire'de yapılacağı duyuruldu.

Açıklamada, söz konusu istikşafi görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili ve bölgesel bağlamda normalleştirilmesine yönelik atılması gereken adımların üzerinde durulacağı açıklandı.

Çavuşoğlu, Mısır'ın Davetini Daha Önce Duyurmuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Nisan'da katıldığı canlı yayında, Türkiye ve Mısır arasında önce istihbaratlar arasında açılan kanalın dışişleri bakanlıkları aracılığıyla devam etmesi konusunda mutabık kalındığını beyan etmişti.

Siyaset ve diplomaside bazen kırgınlıklar olabileceğini ancak ortak niyet konulduktan sonra ilişkilerin daha kolay ilerleyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek" demişti.

Çavuşoğlu, heyetin bakan yardımcıları düzeyinde olacağını, daha sonra kendisinin Mısırlı mevkidaşıyla görüşebileceğini duyurmuştu.

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler Sisi rejiminin kanlı darbesi sonrasında 2013'ten bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor.