Türkiye’nin En Büyük, Klasmanında Dünya 5’incisi Yusufeli Barajı Açıldı
25 Kasım 2022

Türkiye’nin En Büyük, Klasmanında Dünya 5’incisi Yusufeli Barajı Açıldı

Haber Türk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin en büyük, dünyanın da kendi klasmanında 5'inci en büyük barajı olan 34 milyar liraya mal olan Yusufeli Barajı'nı törenle açtı.

Salı günü açılışı yapılan Türkiye'nin en büyük dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olma özelliğine sahip Yusufeli barajı Cumhurbaşkanı Erdoğan katılımı ile açıldı. 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak proje ekonomiye katkısının yanında birçok özelliği bulunuyor.

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi. Baraj nedeniyle sular altında kalacak Yusufeli ilçesi daha yüksek bir yere taşındı.

Yusufeli Barajı'nın yükseliği 275 metre ve Türkiye’nin en yükseği, dünyanınsa kendi klasmanında 5. en büyük barajı.

Artvin'de yer alan Yusufeli Barajı'nda yılda 1 milyar 900 milyon kWh enerji üretilecek.

Her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluşan Yusufeli Barajı ve HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek.

Üretilen enerji ile ülke ekonomisine yıllık 4,1 milyar lira gelir sağlanması hedefleniyor.

Rezervuarında 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına hem su kaynağı olacak hem de nehrin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak taşkın riskini azaltacak.

Baraj projesiyle yapılan 69,2 kilometrelik yeni kara yolu ağını tüneller, köprüler ve viyadükler oluşturuyor.

Toplam 39 tünel, 19 da köprü bulunan yeni yol ağında dengeli konsol köprü olarak inşa edilen "Şilenkar", "Tekkale", "Baraj" ve "Yusufeli Merkez" viyadükleri 'teknoloji harikası' özel tasarım köprüler olarak nitelendiriliyor.

Söz konusu köprülerden üçünün inşaatı tamamlanarak kullanıma açılırken, "Yusufeli Merkez" viyadüğündeki çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor.