Trump ve Erdoğan Mutabık
15 Aralık 2018

Trump ve Erdoğan Mutabık

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Trump ve Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin Suriye’de güvenlik hedeflerinin gerçekleştirilmesi için atılacak adımlarda koordinasyona devam etme hususunda mutabık kaldıkları açıklandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’ın basın ile paylaştığı açıklama şu şekilde:

"İki lider, Türkiye ve ABD'nin Suriye'deki güvenlik endişeleri ve teröre karşı mücadele de dahil ikili meseleleri ele aldı. İki başkan, Suriye'de her iki ülkenin de güvenlik hedeflerinin gerçekleştirilmesi için koordinasyona devam etme konusunda mutabık kaldı."

Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Trump'a, Türkiye’nin PKK/PYD/YPG terör örgütünün varlığı ve eylemlerinden kaynaklanan meşru güvenlik endişelerini aktardığı açıklanmıştı. Ayrıca iki liderin, Suriye bağlamında daha etkin bir koordinasyon sağlanması konusunda mutabakata vardığı belirtilmişti.

Her iki tarafın Suriye’de koordineli hareket edecek olması, Fırat’ın doğusuna gerçekleştirilecek operasyonun çatışmadan çok, bir yer değişikliğinden ibaret olduğuna işaret ediyor. Suriye’nin kuzeyinde belirlenmiş bir mesafeye kadar girecek Türk ordusunun, sınır ötesinde tampon bölge kurmak için ABD İle koordineli çalışacak olması, ABD kontrolündeki PYD ile büyük bir çatışma riskini de ortadan kaldırıyor.