Trump-Netanyahu Görüşmesi: ‘Kim Daha Çok Siyonist?’ Yarışı Sürüyor
27 Temmuz 2024

Trump-Netanyahu Görüşmesi: ‘Kim Daha Çok Siyonist?’ Yarışı Sürüyor

Köklü Değişim Medya

Seçim sürecinde propaganda faaliyetleri devam ederken, ülke olarak Ortadoğu politikası ‘İsrail’i koruma üzerine kurulu ABD’de, işgalci Yahudi varlığının Başbakanı Netanyahu ile görüşme ve Yahudi lobisine mesaj verme yarışı sürüyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü ‘İsrail’ Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Florida’daki konutu Mar-a-Lago’da ağırladı. Netanyahu ile yakın ilişkilerinden övgüyle söz eden Trump, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i Gazze konusundaki açıklamaları sebebiyle hedef almayı da unutmadı.

‘İsrail’ Başbakanı Netanyahu, Demokrat Başkan Joe Biden ve 5 Kasım ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin başkan adayı olması beklenen Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüştükten bir gün sonra Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’la görüştü.

Trump, Benyamin Netanyahu ve eşi Sara Netanyahu’yu Mar-a-Lago'da karşıladı ve ‘İsrail'in Gazze'de 9 aydır devam eden savaşta, Filistinli siviller konusundaki endişelerini dile getiren Kamala Harris'i eleştirdi. Donald Trump, "Sözlerinin saygısız olduğunu düşünüyorum" dedi.

Donald Trump kendisinin başkan olması halinde sorunu hızla çözeceği sözünü verdi ve “Kazanmazsak Ortadoğu’da büyük savaşlar olacak, belki de üçüncü dünya savaşı” derken, bu açıklamaların seçime doğru giderken ABD kamuoyuna yönelik bir propaganda olduğu düşünülüyor.

İşgalci ‘İsrail’, 9 aydır Gazze’de sürdürdüğü katliamlarda çoğu çocuk ve kadın 50 binden fazla Müslümanı vahşice katletti. ABD yönetimi bu zaman zarfında maddi, askeri ve siyasi olarak işgalci Yahudi varlığını destekledi ve desteklemeye devam ediyor. Biden yönetimi desteklediği partiler yerine aşırı sağcılarla kurduğu hükümet yüzünden Netanyahu’ya uzak duruyor ve uzun zamandır Beyaz Saray’da görüşme için randevu vermiyordu.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris Perşembe günü, ‘İsrail’ Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ‘İsrail’in kendini savunma hakkına destek verirken Filistinli sivillerin içinde bulunduğu durum için “Bu trajedileri görmezden gelemeyiz. Yaşanan acılara karşı hissizleşmemize izin veremeyiz. Sessiz kalmayacağım” demişti.

Netanyahu, Filistin devleti kurulmasına karşı çıkan aşırı sağ eğilimli bir koalisyon hükümetine başkanlık ediyor. Bu politika, ABD'nin on yıllardır süren çatışmayı sona erdirmek için “iki devletli bir çözüme” verdiği destekle çelişiyor. Washington menşeli sembolik bir Filistin devletini öngören “İki Devletli Çözüm” için Ankara ve bölgedeki diğer ABD müttefikleri büyük çaba sarf ediyor. Sözde çözüm 1967’ye kadar olan tüm işgal ve katliamlara meşruiyet kazandırmayı hedefliyor.

Öte yandan Gazze’deki kara savaşında tam bir hezimet yaşayan ‘İsrail’ Başbakanı Netanyahu ise ABD ziyaretinin daha hızlı bir ateşkes anlaşmasına yol açacağını umduğunu söyledi. "Umarım öyle olur. Ama sanırım zaman gösterecek" açıklamasında bulundu.

Trump, Netanyahu ile arasında gerginlik olduğu yönündeki her türlü iddiayı ise reddetti; "Çok iyi bir ilişkimiz var" dedi.

Donald Trump, kendi başkanlığı sırasında ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma ve ABD'yi İran ile uluslararası nükleer anlaşmadan çekme gibi politika değişikliklerine dikkat çekti.

Trump ve danışmanı olan Yahudi damadı Jared Corey Kushner ile başkanlığı döneminde ciddi icraatlara imza atmıştı. Bunların en önemlilerinden biri de ‘İsrail’in bölgedeki İslam beldelerinin yönetimleriyle imzaladığı “normalleşme” anlaşmalarıydı. Ayrıca ‘İsrail’in işgal altında tuttuğu Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni de ‘İsrail’ toprağı olarak kabul etmişti. Buna rağmen baba Esed’den beri ABD’nin bölgedeki çıkarları ve ‘İsrail’in emniyeti doğrultusunda hareket eden Esed rejimi herhangi bir ciddi adım atmamıştı.

Köklü-Değişim,İbrahin-Anlaşmaları.jpg

İsrail Başbakanı Netanyahu, Çarşamba günü Kongre’ye hitap ettiği konuşmasında Başkan Joe Biden'ın ‘İsrail'e verdiği destekten övgüyle söz etmiş ve Biden’a teşekkür etmişti.

Netanyahu, Trump'ın başkan olarak ‘İsrail’ yanlısı bazı adımlarını sıralamış, Trump döneminde imzalanan ve ‘İsrail’ ile Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ikili ilişkileri “normalleştiren” İbrahim Anlaşmaları'na da atıfta bulunmuştu.

Netanyahu Protesto Edildi

Netanyahu’nun konvoyu Mar-a-Lago'ya doğru yoğun güvenlik önlemleri altında ilerlerken Filistin yanlısı göstericiler, ‘İsrail’ Başbakanı'nı protesto etti. ABD’de özellikle üniveersite öğrencileri ve akademisyenlerin başlattığı hareket Netanayahu’yu rahatsız etmiş ve ABD Kongresi’ndeki konuşmasında “Kullanışlı aptallar” diyerek ABD vatandaşlarını aşağılamış ve bu sözler ayakta alkışlanmıştı.

Biden, bir Siyonist olduğunu ve bunun kötü bir şey olmadığını savunurken, Trump ise yaptığı icraatlara Biden’dan daha çok Siyonist olduğuna işaret ederek seçmene mesaj veriyor. Kapitalizmin lokomotifi ABD'deki bu menfaat yarışı ise Gazze'de 'İsrail'in sürdürdüğü hukuksuzluk ve vahşete karşı çıkanlar tarafından "demokrasi ve ilkeleriyle" çeliştiği için eleştiriliyor.