Tevhid Dergisi’ne Soruşturma: 20 Gözaltı
27 Şubat 2024

Tevhid Dergisi’ne Soruşturma: 20 Gözaltı

Köklü Değişim Medya

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tevhid Dergisi'ne DEAŞ iddiasıyla soruşturması başlattı.

Bu kapsamda DEAŞ’ın, Tevhid Dergisi adı altında Ankara yapılanması içerisinde bulunduğu iddiasıyla 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında;

Haklarında usulünce yapılan iletişimin tespiti ve fiziki takip sonucunda, DEAŞ silahlı terör örgütünün ‘Tevhid Dergisi’ adı altında Ankara yapılanması içerisinde yer aldıkları ve örgütsel faaliyetlerde bulundukları tespit edilen 20 şüphelinin 27.02.2024 tarihinden itibaren gözaltına alınmalarına karar verilmiştir.

Şüphelilerin tamamı yakalanmış olup Cumhuriyet Başsavcılığımıza sevklerine yönelik işlemlere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Tevhid Dergisi’nde faaliyet gösteren ve kamuoyunda Ebu Hanzala olarak bilinen Halis Bayancuk ve bazı dergi yazarları, daha önce DEAŞ üyeliğinden yargılanmış ancak temyiz mahkemesi "suçlama yapılabilmesi için bir dizi unsurun mevcut olmadığı" gerekçesiyle mahkûmiyet kararının bozulmasına hükmetmiş ve suçlamalar düşürülmüştü.

Tevhid Gündemi’nden Açıklama: “İslami Davet Çalışmalarına Tahammülsüzlük”

Soruşturma ve gözaltı kararları sonrası Tevhid Cemaati’nin “Tevhid Gündemi” isimli sosyal medya hesabından açıklamada bulunuldu.

Açıklama şöyle:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Ankara’da Tevhid Dergisi’ne DAEŞ iftirası ile sabaha karşı polis operasyonu gerçekleştirildi.

Tevhid Dergisi gönüllülerinin adreslerinin yanı sıra Tevhid Dergisi ve Ecir Kapısı Yardım Derneği’nde de aramalar sürüyor.

Yıllardır yapılan operasyon ve soruşturmalarda tek bir suç ve suç unsuruna rastlanılmamasına rağmen Tevhid Dergisi’ne hala DAEŞ iddiası ile operasyon yapılması İslami yardım ve davet çalışmalarına tahammülsüzlüğü göstermektedir.”

Mahmut Kar: "28 Şubat Zihniyeti"

Öte yandan Köklü Değişim Medya Genel Koordinatörü Mahmut Kar, gözaltılara sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla tepki gösterdi:

"Bir 28 Şubat arifesinde yine Müslümanlara olmadık isnat ve iddialar ile baskı ve gözaltılar yapılıyor. İslami çalışmalara yönelik bu tür baskı ve gözaltılar kabul edilemez. Bu durum 28 Şubat zihniyetinin devam ettiğini gösteriyor."