Suriye Sınırında 8 Suriyeliye İşkence İddiası
13 Mart 2023

Suriye Sınırında 8 Suriyeliye İşkence İddiası

Köklü Değişim Medya

Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan giren 8 Suriyelinin jandarma tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence edildiği ve içlerinden birinin işkence sonucunda hayatını kaybettiği iddia edildi.

Orient TV’de yer alan habere göre, Cumartesi gecesi Türkiye’ye girmek isteyen 8 Suriyeliyi alıkoyan jandarmanın saatlerce bu kişileri ağır işkenceye tâbi tuttuğu iddia edildi.

Tedavi gördükleri hastanede başlarından geçeni anlatan Suriyeliler 10 kişilik bir jandarma ekibinin yorulana kadar kendilerini demir çubuklarla dövdüğünü ve üzerlerine mazot döktüğünü söylediler. Bayıldıklarında soğuk su döküp ayıltıldıklarını ve tekrar işkence gördüğünü ileri süren Suriyeliler bir arkadaşlarının öldüğünü de kendilerine geldikten sonra öğrendiklerini yayınlanan videoda ifade ettiler.

Telefonlarının kırıldığını ve paralarına el konulduğunu ifade eden yaralılar, çıplak bir şekilde işkence gördüklerini anlattılar.

Haksöz’de yer alan habere göre, Bab el-Hava Sınır Kapısı Medya Ofisi, pazar sabahı kendilerine getirilen 8 Suriyeliden birinin ölü olduğunu, diğerlerinin de ağır şekilde yaralandıklarını belirtti ve işkenceye maruz kalanların fotoğraflarını yayınladı. Hayatını kaybeden kişinin Hama kırsalından Abdurrezzak Kastal olduğu duyuruldu.

Bab el-Hava Sınır Kapısı yönetimi, jandarmanın şiddet politikasının kendini iyice hissettirdiği son zamanlarda bu şekilde ağır bir işkencenin yaşanmasından duydukları kaygıyı dile getirirken, olayın soruşturulmasını istedi ve yaşanan insani hak ihlallerine son verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu gibi yasa dışı durumlarda Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen uluslararası hukuka uygun bir süreç izlenmesi gerektiğini hatırlattı.

Orient TV, olaya karışan jandarma ekipleri hakkında TSK’nın soruşturma başlattığını duyurdu.

Yerel gazeteciler ise hayatını kaybeden Abdurrezzak Kastal'ın ailesinin feryatlarını sosyal medyadan paylaştı.

Suriye sınırında daha önce de işkence iddiaları medyaya yansımıştı. Ankara'dan henüz konuyla ilgili bir resmi açıklama yapılmadı.