Soylu’dan İstanbul’daki Konsoloslukların Kapatılmasına Tepki
02 Şubat 2023

Soylu’dan İstanbul’daki Konsoloslukların Kapatılmasına Tepki

Köklü Değişim Medya

İngiltere ve Hollanda'nın ardından Almanya da İstanbul Başkonsolosluğu'nu geçici olarak kapatması üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mensubu olduğu AK Parti hükümetinin “dost ve müttefik” olarak nitelediği ve ortak hareket ettiği Batılı ülkeleri suçlayan bir açıklamada bulundu.

Türkiye'ye yönelik seyahat uyarıları yapan terörün destekçisi Batılı ülkeler, İstanbul'daki temsilciliklerini geçici olarak kapatma kararı aldı.

Bu haberlerin ardından "Jandarma Genel Komutanlığı 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’nın “dost ve müttefik” olarak nitelediği ülkeleri düşmanlıkla suçlayarak “Türkiye'ye bir psikolojik harp yürütülmektedir” dedi.

Soylu, ''Çok net ve açıktır her şey. İstikrarlı bir Türkiye olmasın da ne olursa olsun anlayışıyla hareket edilmektedir" ifadesini kullandığı açıklamasına şöyle devam etti:

''Terör örgütlerini besleyenlerin kim olduğunu biliyoruz. PKK-PYD besleyen Amerika Birleşik Devletidir. Yıllardır parayla, lojistikle ve insan kaynağı ile besleyen Amerika ve Batı bir terör devleti kurdurma hayalinden vazgeçmiş değildir. Amerika ve Batı bizim bu coğrafyada bağımsız ve özgür olmamızı istememektedir.”

**Ne Olmuştu? **

İngiltere ve Hollanda'nın ardından Almanya, İstanbul Başkonsolosluğu'nu güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapattığını duyurmuştu.

Daha önce de İngiltere ve Hollanda, 'terör riskini' gerekçe göstererek İstanbul'daki temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu da 'yüksek terör saldırısı riski dolayısıyla Türkiye'deki vatandaşlarını dikkatli olma' çağrısı yapmış, Beyoğlu semtindeki ibadet yerleri, konsolosluk temsilcilikleri ve turistik yerlere dikkat çekilerek, Fransızların kalabalıklardan uzak durmaları istenmişti.

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İsveç, Norveç, Danimarka, geçtiğimiz hafta vatandaşlarını Türkiye'de saldırı riskinin arttığı konusunda uyarmıştı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği dün "ABD hükümeti vatandaşlarını, İstanbul'daki kiliselere, sinagoglara, diplomatik misyonlara veya özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal bölgeleri gibi Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere teröristlerin olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor." açıklaması yaptı.