Sokaklarda Can Güvenliği Yok!: Küçük Mustafa Hayatını Kaybetti
10 Kasım 2022

Sokaklarda Can Güvenliği Yok!: Küçük Mustafa Hayatını Kaybetti

Köklü Değişim Medya

Bitlis'te başıboş köpeklerin ısırması sonucu kuduz olan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Başıboş köpek sorununa çare bulunulamaması yüzünden her yıl onlarca kişi hayatını kaybediyor.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinin Göldüzü köyünde yaşanan olayda, Mustafa Erçetin ve Polat Ergün, sokak köpekleri tarafından saldırıya uğradı. Adilcevaz Onkoloji Hastanesi'nde müdahalede bulunulan çocuklar, kuduz şüphesi ile Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Tedavi altına alınan ve sağlık durumu ciddiyetini koruyan Mustafa Erçetin'e kuduz teşhisi konuldu. Polat Ergün'ün ise yapılan tetkiklerde kuduz olmadığı anlaşılarak taburcu edildi.

Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde kuduz tanısıyla tedaviye alınan Mustafa Erçetin, dün öğle saatlerinde doktorların tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.

**"Bir Sürü Köpek Var!" **

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi morgu önünde bekleyen baba Servet Erçetin, doktorların acı haberi verdiğini söyleyerek, “Tüm çabalara rağmen kurtaramadılar. Tedavi sürecinde sadece camdan görebiliyorduk, makineye bağlamışlardı. İlk geldiği gün bizleri tanıyordu, konuşabiliyordu. O gece uyuttular, doktorlar. Geldiği günün akşamı fenalaştı, o günden sonra doktorlar uyuttular” açıklamasında bulundu.

Servet Erçetin, oğlu Mustafa Erçetin'in köpeğin ısırdığını ailesinden gizlediğini belirterek “Ailesine söylememişti, geç bilgilendirme olmuş. Buraya geldiği zaman da iş işten geçmişti. Bütün kana işlemişti. Doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı. Beyni bayağı hasar görmüştü, doktorların söylediğine göre. Cenazeyi bekliyoruz. Cenazeyi yarın sabah uçak ile Muş'a göndereceğiz. Oradan da alıp cenazemizi götüreceğiz. Bir sürü köpek var. Devletten beklentimiz, o köpeklerin bir barınağa gönderilmesi. Maalesef biz Mustafa'yı kaybettik” dedi.

Mustafa Erçetin'in akrabası Yusuf Saf, “Bizler açıkçası böyle bir ölümü ne hak eden milletiz ne de insanlarız. Allah kimsenin başına böyle bir acı vermesin. Bir devlet görevlisi olarak, başıboş köpeklerin ne yazık ki genç çocuklarımızı ısırmasından ve kuduza yakalanmasından çok rahatsızız. Belediyemize seslenmek istiyorum. 10 yaşında genç kardeşimi kaybettik. Başıboş köpekleri toplayalım, bir hayvan barınağına toplayalım, çocuklarımız ölmesin” ifadeleriyle başıboş köpek sorununa işaret etti.

Türkiye’de milyonlarca köpek sokaklarda başıboş dolaşıyor. Sürü halinde gezen bu köpekler en çok çocuklara musallat oluyor. Ölümler, köpeklerin kovaladığı kişilerin parçalanmasından ya da yoldan geçen araçların çarpması sonucu meydana geliyor. Son yaşanan kuduz olayı ise başıboş köpek sorununun toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini ortaya koyuyor.

10 yaşındaki Mustafa Erçetin’in köpekler tarafından ısırılması sonucu kuduz olup hayatını kaybetmesine rağmen henüz yetkililerden bu soruna yönelik ciddi bir açıklama gelmedi. 2022 yılının başından bu yana 26 kişi başıboş sokak köpeklerin kovalaması, ısırması ya da saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Sokaklarda milyonlarca başıboş köpek dolaşırken ve insan hayatını tehdit ederken can güvenliğinden sorumlu yöneticiler harekete geçmemekte direniyor.

Başıboş-Köpekler.jpg