Başıboş Köpek Yasasından “Ötenazi” İfadesi Çıkartıldı
23 Temmuz 2024

Başıboş Köpek Yasasından “Ötenazi” İfadesi Çıkartıldı

Köklü Değişim Medya

Kamuoyunda başıboş köpek yasası olarak bilinen ‘Sokak Hayvanları Yasası’nın 5. Maddesi, AK Parti’nin önergesi ile değişikliğe gidilmesinin ardından kabul edildi.

Teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarılırken, Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre ötanazi yapılmasının yolu açık tutuldu. 5’inci madde AKP milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesiyle şöyle düzenlendi:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”

Muhalefetin 5’inci maddenin tekliften çıkarılmasına ilişkin değişiklik önergeleri ise reddedildi.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapan 17 maddelik yasa teklifinin TBMM Tarım Orman ve Köy işleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri, geçen hafta başlamıştı.

2004 yılından AK Parti’nin çıkardığı yasa ile sokaklarda can emniyeti kalmamış, köpek popülasyonunda ciddi bir artış yaşanmış ve binlerce vatandaş köpek saldırılarında hayatını kaybetmişti.

Komisyonda görüşmeler sürerken AKP kulislerinden, teklifin “ötanazi” yolunu açan 5. maddesinde değişlik yapılacağı bilgisi yayılmıştı.

İlerleyen saatlerde AKP bunun yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu'nun 9'uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır” hükmünün konulmasına ilişkin önerge verdi. Önerge böylece kabul edildi.

Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun söz konusu maddesi şöyle:

“Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Başıboş köpeklerin insan hayatı için ciddi bir tehdit oluşturmasına rağmen muhalefet partileri yasaya şiddetle karşı çıkıyor.

Kedileri Kapsamayor

Komisyonda söz alan TİP Milletvekili Sera Kadıgil, düzenlemenin sokak köpekleri için getirildiği söylenmekle birlikte “sokak hayvanları” ifadesinin kedileri de kapsadığını, teklifin bu haliyle son derece belirsiz olduğunu ileri sürdü.

Bu iddia üzerine söz alan teklifin ilk imzacısı AKP Milletvekili Harun Mertoğlu, Sera Kadıgil’e geçen hafta Çarşamba günkü görüşmelerde bu konuda kendilerini uyardığı için teşekkür ederek düzenlemenin kedileri kapsamaması için önerge hazırladıklarını söyledi.