Sedat Peker’in Rüşvet Ağı İddialarına SPK ve AK Parti Milletvekili Taşkesenlioğlu’dan Açıklama
29 Ağustos 2022

Sedat Peker’in Rüşvet Ağı İddialarına SPK ve AK Parti Milletvekili Taşkesenlioğlu’dan Açıklama

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in borsa üzerinden rüşvet ağı kurulduğuna dair iddiaları üzerine açıklama yaptı.

Organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen Sedat Peker, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB üyesi Salih Orakcı'nın da içinde bulunduğu rüşvet ağına ait iddiaları hafta sonu Türkiye gündeminin ilk sıralarında yer aldı.

SPK’dan Açıklama

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Marka Yatırım Holding'in başvurusu ve kurulan rüşvet ağı ile ilgili iddialarının ardından açıklama yaptı. Kurum, Marka Yatırım Holding yöneticisi Mine Tozlu Sineren'in de canlı yayında doğruladığı iddialara cevap verdi.

Açıklamada, Marka Yatırım Holding'in 5 Nisan'da yaptığı sermaye artırımı başvurusunun hemen incelemeye alındığı ancak eksik belge nedeniyle kabul edilmediği belirtildi. Belgelerin tamamlanmasının ardından sermaye piyasası mevzuatına aykırılıklar tespit edildiği belirtilen açıklamada, 'piyasa dolandırıcılığı' suçlamasıyla aralarında Mine Tozlu Sineren'in de bulunduğu şahıslar hakkında geçen yıl suç duyurusu yapıldığı belirtildi.

SPK açıklamasında, "Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında yer alan iddialara ilişkin olarak aşağıda yer alan açıklamanın yapılması zaruri olmuştur. Söz konusu haberlerde Marka Yatırım Holding AŞ tarafından Kurulumuza yapılan bedelli sermaye artırımı başvurusuna ve şirkete ilişkin Kurulumuzca yürütülen denetim/gözetim çalışmalarına ilişkin olarak gerçeği yansıtmayan, asılsız birtakım iddialara yer verildiği görülmüştür. Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık anonim ortaklıkların sermaye artırımı başvurularını 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun kendisine verdiği görev ve yetkiler uyarınca sermaye piyasası mevzuatına uygunluğu ve yatırımcıların korunması ilkesi doğrultusunda incelemekte ve sonuçlandırmaktadır." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, söz konusu şirket tarafından 5 Nisan 2021'de Kurula yapılan başvuru ile 2017-2021 yıllarında 30'un üzerinde farklı kişilerden toplanan en düşüğü 32 bin lira, en yükseği ise 5 milyon 200 bin lira tutarlarında olmak üzere toplam 25 milyon 10 bin liralık fonun sermayeye eklenmesinin talep edildiği belirtildi.

Diğer tüm başvurularda olduğu gibi hareket edilip ve söz konusu başvurunun derhal incelemeye alındığı bildirilen açıklamada, "Ancak, yapılan incelemede Şirket'in 05.04.2021 tarihli başvurusunda, Kurulumuza belge olarak sadece sermaye artırımına ve fon kullanımına ilişkin yönetim kurulu kararları iletilmiş olduğu, mevzuat kapsamında iletilmesi gereken ilgili belgelerin tam ve eksiksiz olarak iletilmediği tespit edilmiştir.” bilgisine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, Şirket başvurusuna ilişkin belgelerin tamamlanması amacıyla, ilki 15.04.2021 tarihinde ve ikincisi ise 16.07.2021 tarihinde olmak üzere iki ayrı yazı Şirket'e iletilmiş ve Şirket’ten başvurusuna ilişkin dosyasının tamamlanması talep edilmiştir. Buna rağmen Şirket başvurusu kapsamında iletilmesi gereken belgeler Kasım 2021'de tamamlanabilmiştir. Eksikliklerin tamamlanmasını müteakip, gecikmeksizin başvuru Kurulumuz uzmanlarınca değerlendirilerek, 26.11.2021 tarihli İnceleme Raporu ile Kurul Karar Organı'na sunulmuştur. Şirket dosyasının sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde incelemesi sonucunda; 2017-2021 yılları arasında 30'un üzerinde farklı kişilerden toplanan en düşüğü 32 bin TL, en yükseği ise 5 milyon 200 bin TL tutarlarında olmak üzere toplam 25 milyon 10 bin TL'lik fonun sermayeye eklenmesi nedeniyle ihraç edilecek paylara ilişkin ihraç belgesinin onaylanması talebinin görüşüldüğü Kurulumuzun 02.12.2021 tarihli toplantısında, sermaye piyasası mevzuatına aykırılıklar nedeniyle ve yatırımcıların korunması amacıyla Şirket talebinin olumsuz karşılanmasına karar verilmiştir. Kurulumuz kararı gerekçeleriyle birlikte şirkete iletilmiştir.”

Öte yandan Kurulumuzca yapılan incelemeler neticesinde, Şirket pay piyasasında 23.05.2017-23.02.2018 döneminde gerçekleştirilen işlemlere yönelik olarak Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPK) 107/1 maddesinde tanımlanan 'Piyasa Dolandırıcılığı' suçu kapsamında işlem yapılmak üzere, aralarında Mine Tozlu Sineren'in de bulunduğu şahıslar hakkında SPK’nın 115 inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına ve borsalarda 2 yıl geçici işlem yapma yasağı getirilmesine karar verilmiş olup, anılan karar, Kurulumuzun 21.01.2021 tarihli ve 2021/4 sayılı bülteninde kamuoyuna duyurulmuştur.

Ayrıca Kurulumuzun 27.05.2021 tarihli kararı ile aralarında Mine Tozlu Sineren'in de bulunduğu ilgililer hakkında SPK'nın 112'nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında işlem yapılmak üzere SPK'nın 115'inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, yine aralarında Mine Tozlu Sineren'in de olduğu ilgililer hakkında SPK'nın 110'uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında işlem yapılmak üzere SPK'nın 115'inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir. Ayrıca Mine Tozlu Sineren hakkında yapmış olduğu açıklamalar nedeniyle de Kurulumuzca suç duyurusunda bulunulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’ndan Açıklama:İftira Kampanyası ile Karşı Karşıyayım”

Sedat Peker'in eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile kardeşi Zehra Taşkesenlioğlu’nun Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’den 12 milyon TL rüşvet istediğini iddia etmesi üzerine açıklama yapan AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, bir iftira kampanyası ile karşı karşıya olduğunu belirterek buna 'taraf olan herkesle yargı önünde hesaplaşacağını' söyledi.

Peker, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile boşanma aşamasında olan Prof. Dr. Ünsal Ban'ın çektiği videoyu paylaşmıştı. AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, elindeki bıçakla sinirli bir şekilde “İkiniz para kazanacaksınız diye beni yakıyorsunuz” dediği duyuluyor. ***“***İkiniz” ifadesinden kocası ve kardeşinden bahsettiği tahmin ediliyor.

"Şahsıma yönelik bu yargısız infazın son bulacağına ve son derece ahlaksızca oynanan bu kumpasın yargı önünde bir an önce gün yüzüne çıkacağına olan inancım tamdır" diyen Taşkesenlioğlu, şu açıklamayı yaptı:

"-Sosyal medyada şahsımı hedef alan mahrem görüntülerle ilgili bu açıklamayı yapmak zaruri olmuştur.

-Kendi mahrem evimde başım açık şekilde Ünsal Ban tarafından gizli çekilen görüntülerim kişisel ve aile mahremiyetim hiçe sayılarak milyonlara servis edilmiştir.

-Son derece çirkin ve gayriahlaki şekilde yayınlanan söz konusu görüntülerde kadına karşı şiddetin en ağır şekline maruz bırakılmış bulunmaktayım.

-Söz konusu şahsiyetin boşanma sürecinde kendini haklı konuma getirebilmek için olmadık yollara başvurduğu görülürken, tartışmanın öncesi ve sebebinin ne olduğu bilinmeden bir kurgu üzerinden servis edilen bu görüntüler toplum nezdinde beni küçük düşürüp itibarımı lekelemeyi hedef almıştır.

-Görüntülerde tartışma sırasında Ünsal Ban'ın ailesinin ve çevresinin uzun dönemdir benim ve ailemin adını kullanarak yaptığı usulsüzlüklere gösterdiğim ve artık son noktaya gelen tepkim yaşadığım bu zorlu süreci gözler önüne sermektedir.

-Farklı bir boyuta çekilen bu görüntüler boşanma sürecinde zor günler yaşayan bir kadı8nın linç edilmesi ve itibarsızlaştırma çalışmasından başka bir amaca hizmet etmemektedir. Diğer taraftan aile mahremiyetini, toplumun en temel değerlerini bile hiçe sayan kınanması gereken bu rezillik maalesef siyasi bir lince dönüştürülmüştür.

-Günlerdir, ailemle birlikte sistematik olarak iftira kampanyası ile karşı karşıya kaldığımı ve bu iftiraları atan ya da taraf olan herkesle yargı önünde hesaplaşacağımı belirtmek isterim.

-Şahsıma yönelik bu yargısız infazın son bulacağına ve son derece ahlaksızca oynanan bu kumpasın yargı önünde bir an önce gün yüzüne çıkacağına inancım tamdır. Bu konu ile ilgili adli ve hukuki süreç başlatılmıştır."