Saldırıya Uğrayan Suriyeli Aile Şikayetçi Olunca Sınır Dışı İşlemi Başlatıldı
08 Temmuz 2024

Saldırıya Uğrayan Suriyeli Aile Şikayetçi Olunca Sınır Dışı İşlemi Başlatıldı

Köklü Değişim Medya

Kayseri'de evlerine komşularının taşla saldırması üzerine şikayette bulunan Suriyeli aile, Suriye'ye gönderilmek üzere geri gönderme merkezine alındı.

Irkçı medya ve siyasilerin hedef göstermesi sonucu her sorunu muhacirlerin üzerine yıkma ve hedef gösterme algısı sonucunda Suriyeli Müslümanlara karşı saldırılar artıyor. Ayrıca hükümetin hukuksuz uygulamaları da saldırganları cesaretlendiriyor. “Suriyeli nasıl olsa bir şey yapamaz, şikayet ederse sınır dışı edilir” mantığının işlevselliği Kayseri’de ortaya çıkan son olayla kanıtlanmış oldu.

Karar’dan Sema Kızılarslan’ın haberine göre, Kayseri’de ırkçı olayların başladığı akşam, Suriyeli bir ailenin evi komşuları tarafından taşlandı. Aynı apartmanda oturdukları komşuları tarafından saldırıya uğrayan ailenin balkona çıkmalarına bile izin verilmedi. Komşularının tehdidi üzerine şikayetçi olan aileden 6 kişi Türkiye Cumhuriyeti kimlikleri olmasına rağmen sınır dışı edilmek üzere Kayseri Geri Gönderme Merkezi’ne alındı.

Yaşadıkları mağduriyeti anlatan ailenin damadı Abdurrahman S., 10 gün sonra düğünlerinin olduğunu ve büyük bir hukuksuzluğa uğradıklarını vurguladı.

“Balkona Çıkmayacaksınız”

Abdurrahman K.’nin komşuları, 15 yaşındaki kaynının kendilerini tehdit ettiğini söyleyerek aileyi polise şikayet etmiş. Bunun üzerine 15 yaşındaki çocuk gözaltına alınmış ve bir gece nezarette tutulmuş:

“Olay Pazartesi günü oldu. Kayseri’deki saldırıların başladığı akşam, kaynanamın dairesinin karşısındaki komşu, bizim Suriyeli olduğumuzu biliyordu ve o akşam bize ‘Kâfirsiniz’ gibi hakaretlerde ve ‘Balkona çıkmayacaksınız, evden dışarı adımınızı atamazsınız’ gibi tehditlerde bulundu. Kayınbabam da balkona çıkıp sadece ‘Bizim Allah'ımız var’ dedi. Adam evimizi taşlıyordu. Çocuklar korkudan ağlıyordu. Çok korkunç anlardı.

Adam evimizi taşladığı ve bizi tehdit ederek evden dışarı çıkmamız konusunda baskısını artırınca biz de adamı polise şikayet ettik. Cuma akşamı polisler, 15 yaşındaki kaynımı gözaltına almak için eve geldi. Adam, evi taşlayıp tehdit edip hakaret ettiği halde gidip şikayet etmiş bizi. Bize iftira atarak polise yalan söylemiş. 15 yaşındaki kaynımın ona hakaret ettiğine dair ifade vermiş polislere.”

“Üzerlerinde Çıplak Arama Yapıldı”

Gözaltına alınan 15 yaşındaki Suriyeli çocuk serbest kaldıktan sonra ailesinin yanına döndü. Bir gün sonra polisler tekrar eve geldi ve bütün aileyi geri gönderme merkezine aldı. Ailenin telefonlarına el konuldu, üzerlerinde çıplak arama yapıldı. Damat Abdurrahman K., eşinden ve eşinin ailesinden haber alamadığını söylüyor:

“Polisler kaynımı ifadesini almak için götürdü. Bir gün nezarette yatırdılar. Cumartesi günü çıktı. Saat 15:00 gibi eve geldi. Bir saat sonra polisler tekrar gelip bütün aileyi komple aldı. Bize ‘Sizi saldırılardan korumak için alıyoruz’ dediler. Bu yüzden gitmelerine izin verdik ama sonra öğrendik ki hepsini geri gönderme merkezine göndermişler. 'Bizi koruyacaksanız başka bir mahalleye taşınalım' dedik ama kabul etmediler. Sanki katillermiş gibi çıplak arama yaptılar, kimliklerini, telefonlarını aldılar. 10 gün sonra düğünüm vardı.”

“Hayatımız Alt Üst Oldu”

“Çaresizce bekliyorum” diyen Abdurrahman K., 3 ve 5 yaşlarında iki çocuğun da geri gönderme merkezinde tutulduğunu hatırlattı. Yetkililere seslenen Abdurrahman K., yaşadıkları mağduriyetin bir an önce son bulmasını istedi:

“Hem iki yaşlı insanı hem de 3 ve 5 yaşındaki çocuğu geri gönderme merkezinde tutuyorlar. Hiç haber alamıyoruz. Eğer eşimi ve ailesini Suriye’ye yollarlarsa ne yapacağım bilmiyorum. Çaresizce onlardan bir haber almayı bekliyorum. Hayatımız mahvoldu. Eşim özel okullarda öğretmenlik yapacaktı. Bir günde hayatımız alt üst oldu. Bütün hayallerimizi yıktılar. Biz temiz, üniversite okumuş bir aileyiz. Bu yapılanlar büyük bir adaletsizlik ve hukuksuzluk. Lütfen birileri sesimizi duysun.”