Rusya’nın Ukrayna İşgali ve Amerika’nın Pozisyonu
04 Mart 2022

Rusya’nın Ukrayna İşgali ve Amerika’nın Pozisyonu

Er-Raye Gazetesi

Ebu Hamza el Hatvani’nin Er-Raye Gazetesi’nde yayımlanan, Rusya-Ukrayna savaşı ve Amerika’nın pozisyonuna odaklanan makalesini ilginize sunuyoruz.
___
Ebu Hamza el Hatvani

Barışçıl ve diplomatik yollarla başarı elde edemeyen Rusya yönetimi Rus askerlerinin Ukrayna’ya yönelik istilasını acil bir jeopolitik gereklilik olarak görmektedir. Rusya, Ukrayna tarafından ihlal edilen güvenlik ihtiyaçlarını/gereksinimlerini temin edebilmek için askeri tercihe başvurmak zorunda kaldı. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki durumu Rusya için devam eden bir tehdit olarak nitelendirdi. Yine Rusya bölgede Rusya’nın hayati önem arz eden çıkarlarını korunması için ölüm kalım mesabesinde yaptırım kararları almak zorundaydı. Rusya medya organları Ukrayna’nın mevcut yöneticilerini; Amerika ve Batı yanlısı olmakla ve de nükleer silaha sahip olmaya çalışan, Ukrayna’da Amerika’ya ait balistik füzelerin yaygın hale gelmesini isteyen neo-naziler olmakla niteledi. Yine Rusya toprakları ve başta Moskova olmak üzere şehirler için Ukrayna yöneticilerini tehdit olmakla itham etti.

Putin şimdi Ukrayna’yı işgal etmemesi halinde/durumunda Rusya’nın gelecekte yok olup gideceğini söyledi. Ukrayna’nın Rusya’nın güvenliğini hafife alması/eğlence konusu haline getirmesi izin verilmeyen kırmızıçizgidir.

Ukrayna demografik ve coğrafik olarak Rusya bitişiktir/komşu ülkedir. Rusya ile NATO’ya üye Avrupa ülkelerinin arasını ayıran bir engeldir. NATO eliyle Ukrayna’nın düşmesi demek, Rusya’nın Amerika ve Batı’ya karşı son savunma hattının düşmesi demektir. Ukrayna, Gürcistan ve Özbekistan örneğinde olduğu gibi diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinden farklılık arz etmektedir. Zira Gürcistan ve Özbekistan Ukrayna örneğinde olduğu gibi, Batı ile temas hattında bulunmamakta yine aynı şekilde bu iki ülke Rusya’ya tehlike teşkil etmemektedir. Bu nedenle Rusya, Ukrayna ile diğer bölgelerde yaptıklarından tamamen farklı olarak kararlı ve caydırıcı bir eylemde bulunmaktadır. Rusya Batı’nın yaptırım kararlarını hiç umursamamıştır. Çünkü Rusya Ukrayna konusunda kaybetmeyi yaptırımlar neticesinde kaybedeceklerinden çok daha büyük olarak görmektedir.

Bu arada Amerika Ukrayna’nın Rusya açısından ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Bu sebepten de Ukrayna kartı ile Rusya’ya baskı oluşturmaktadır. Amerika Ukrayna’yı (bölgedeki) adamları aracılığıyla elinden almaya uğraşmaktadır. Amerika’nın Ukrayna’yı Rusya ile paylaşmakla ilgili bir problemi yok. (Gerekirse) Rusya Ukrayna’nın doğu bölgelerini Amerika’da diğer kalan bölgeleri alsın. Böyle olmasında Amerika açısından bir problem yok…

Rusya’nın uluslararası güç dengesini değiştireceğine ve çıkarları doğrultusunda yeni bir uluslararası düzen dayatacağına, Amerika’yı dünya liderliğinden uzaklaştıracağına/yok edeceğine, Ukrayna’ya yönelik işgalinin üçüncü bir dünya savaşına neden olacağına ve Çin’in Ukrayna krizini fırsat bilerek Tayvan’ı işgal etmek için savaşa gireceğine dair sözlere/konuşmalara gelince, tüm bunlar spekülasyon ve hiçbir değeri olmayan siyasi yanıltmalardır. Bu ifadelerin doğruluk bakımından dayandığı hiçbir temeli yoktur. Zira Rusya kapasitesinin ve gücünün farkındadır. Ve kendisine komşu ülkelerde hayati çıkarlarını güvence altına almaktan başka bir şey talep etmemektedir. Rusya kendisini Ukrayna işgaline zorlayanın, bu yönde baskı yapanın Amerika olduğunun da farkındadır. Rusya’nın gücünü şişiren/abartan Rusya ve Arap yanlısı medyanın söyledikleri bir medya abartısından ve sözlü yaygaradan başka bir şey değildir.

Rusya kuvvetlerinin büyük zahmetlerle Ukrayna topraklarına girmesine rağmen sahada henüz elle tutulur bir netice alabilmiş değildir. Bilakis ağır kayıplar verdi. Medyanın Ukrayna’nın teslimiyeti ve yenilgisi yine Amerika ve İngiltere tarafından Ukrayna devlet başkanına siyasi sığınma hakkı verilmesi hakkındaki sözlerle alakalı koparılan yaygara, Rusya’nın Ukrayna bataklığına daha fazla sokmaya teşvik etme aldatmacası kapsamındadır. Rusya’ya yönelik yapılacak mali yaptırımlara gelince bu tür yaptırımlar kaldırılabilir/tahammül edilebilir hafif ve orta ölçektedir. Rusya’nın belini kıran ağır yaptırımlara gelince, Amerika bunları Rusya’ya karşı uygulamaktan kaçındı. Zira, Amerika Rusya’ya fazlaca eziyet etmek/zara vermek istemiyor. Çünkü Rusya’yı Çin’e ve Avrupa’ya karşı uluslararası arenada önemli bir oyuncu olarak kullanması Amerika’nın menfaatinedir. Rusya’yı küresel finans sistemi SWIFT’ten kovmak gibi çok sert olan yaptırımları imzalamaz. Amerika Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Rusya’nın SWIFT sisteminden men etmek şu anda masada öneriler arasında değildir. Hali hazırda başka yaptırımları tercih ediliyor” dedi. Kendisine ağır yaptırımlar yapılması gerektiğini savunan ise İngiltere’dir. İngiltere ve İngiltere’yi destekleyen üç Baltık ülkesi Estonya, Litvanya ve Letonya Rusya’da SWIFT sisteminin durdurulması çağrısında bulunmaktadır. Almanya, Rusya’nın (SWIFT) sistemine yönelik yasağına şiddetle karşı çıkarken, Fransa ve Hollanda, Rusya’yı SWIFT'ten men etme seçeneğinin ancak kesinlikle gerekli olması halinde kullanılacağını söylemektedir.

Malumdur ki SWIFT sistemi; paranın sorunsuz ve hızlı bir şekilde sınır ötesi hareketine/geçişine izin veren küresel bir finansal merkezidir/ana arterdir. Aynı zamanda Dünya Bankalararası Finansal İletişim Birliğidir. Sistem, 200’den fazla ülkede 11.000 banka ve kurumu birbirine bağlar ve 40 milyondan fazla günlük mesaj/işlem gönderir. Bu sistem üzerinden şirketler ve hükümetler arasında trilyonlarca dolar işlem yapılıyor ve bu sistem üyeleri için güvenli ve sorunsuz uluslararası ticaretin mümkün olmasına yardımcı oluyor. Rusya’nın bankacılık ağını ve Rusya’nın paraya erişimini etkilemesi halinde SWIFT sistemi üzerinden işlem yapma yasağı ve yasaklanması durumu Rus şirketlerinin SWIFT rejiminin sağladığı sorunsuz ve anlık işlemlere erişimini kaybetmesini sağlayacaktır. Bu durumda (SWIFT yasağı söz konusu olduğunda) Rusya’nın enerji ve tarım sektöründeki önemli ürünlerinin ödemeleri çok olumsuz olacak ve bu da başta Alman şirketleri olmak üzere Rusya’dan mal/ürün tedarik eden ve satın alan Avrupalı şirketlere de zarar verecektir.

Rusya Avrupa Birliği için en baş doğalgaz ve petrol tedarikçisidir ve alternatif tedarikçi bulmak kolay da olmayacaktır. Amerika’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar Rusya’nın belini bükecek türden değildir. Amerika, Rusya’yı sürekli kendisine muhtaç kılabilmek için Ukrayna’da (bataklığında) batırmayı ve Avrupa’yı ABD güvenlik şemsiyesinin bir parçası olarak kullanmayı hedefliyor.

Bu savaştan beklenen ise, Ukrayna’yı; biri doğuda Rusya yanlısı, diğeri batıda Amerikan yanlısı olmak üzere iki düşman bölgeyi ayırmasıdır. İki taraf arasındaki bu düşmanlık, aralarındaki kin, haset ve nefret ateşini uzun süre sürdürmesini sağlayacaktır.