Rusya’dan "Türkiye ile 2. Parti S-400 Anlaşması İmzalandı" İddiası
17 Ağustos 2022

Rusya’dan "Türkiye ile 2. Parti S-400 Anlaşması İmzalandı" İddiası

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rus askeri iş birliği kurumunun yöneticisi Türkiye'ye ikinci bir set S-400 hava savunma sistemi gönderilmesi için sözleşme imzalandığını açıkladı.

Independent’te yer alan habere göre, Rus yetkilinin açıklaması TASS haber ajansında yer alırken, Reuters'a bilgi veren bir Türk savunma yetkilisi ise yeni bir anlaşma imzalanmadığını söyleyerek haberi yalanladı.

Türk savunma yetkilisi, "S-400 hava savunma sistemi hakkındaki süreç anlaşmadaki haliyle devam ediyor, imzalanmış yeni bir anlaşma yok. Konuşulan konular teknoloji transferi, hangi parçaların Türkiye'de üretileceği" dedi.

Türkiye iki yıl önce Rusya'dan iki set S-400 sistemi alınması için anlaşma yapmıştı. Birinci set Türkiye'ye teslim edilirken, Ankara ikinci set için teknoloji transferi ve yurtiçinde üretim unsurlarının da sözleşmeye dahil edilmesini istemişti. Ancak S-400'lerin Türkiye'ye tesliminin üzerine ABD Türkiye'yi yeni nesil F-35 savaş uçağı programından çıkarmış ve Ankara'ya askeri yaptırım başlatmıştı. Türkiye şu an ne S-400'leri aktive edebiliyor ne de F-35'leri alabiliyor. F-35'lerin yerine F-16 alabilmek için Washington'a sürekli heyetler yolluyor. Ankara'nın "dost ve müttefik" olarak nitelediği ABD, F-16'ları vermek için nerede kullAnılıp nerede kullanılmayacağına dair şartlar da ileri sürerek uluslarası arenada diplomatik olarak Ankara'yı ezmeye devam ediyor.

SSB: S400 Tedarikinde Yeni Bir Gelişme Söz Konusu Değil

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan (SSB), Rusya'dan S400 hava savunma sistemi tedarik sürecinde yeni bir gelişmenin söz konusu olmadığı bildirildi.

Başkanlık resmi kaynaklarından S400 tedarik sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir” detayı yer aldı.