Rusya ve Esed’den Duma’ya Kimyasal Saldırı
09 Nisan 2018

Rusya ve Esed’den Duma’ya Kimyasal Saldırı

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Suriye’de Esed rejiminin abluka altındaki Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesine düzenlediği kimyasal silah saldırısına ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı.

Kimyasal silah saldırısında ilişkin bölgeden gelen görüntülerde, hayatını kaybeden sivillerin çoğunluğunun gözünün açık olduğu, ağız ve burunlarından beyaz köpükler geldiği görülüyor.

Görüntülerdeki sivillerin çoğunluğunu bebek ve çocuklar oluşturuyor.

Rejimin, Duma’ya cumartesi gecesi düzenlediği kimyasal silah saldırısında 100 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce sivil gazdan etkilenmişti.

Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki Duma’ya önceki gün yeniden yoğun saldırı başlatan rejim güçleri, 19 Mart’ta da buraya klor içerikli kimyasal saldırı düzenlemişti.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), 4 Nisan’da yayımladığı raporda, Esed rejiminin, Suriye’de iç savaşın başlamasından buna yana 214, Han Şeyhun katliamından sonra da 11 kez kimyasal silah saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.

Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son nokta Duma’da halihazırda 100 bin kişi abluka altında yaşıyor.​

BMGK’dan Sözde Suriye Toplantısı

ABD'nin BM Daimi Temsilciğinden yapılan yazılı açıklamada, Fransa, İngiltere, ABD ve konseyin geçici üyelerinden Fildişi Sahili, Hollanda, Peru, Polonya, Kuveyt ve İsveç'in talebi üzerine BMGK, 9 Nisan Pazartesi günü toplanma kararı aldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısı üzerine acil toplanacağı duyuruldu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, kimyasal silah kullanımın sivilleri öldürmek için çok sık kullanılır hale geldiğine dikkati çekerek, ''BM Güvenlik Konseyi bir araya gelerek ilk müdahale ve bağımsız bir soruşturma için erişim talep etmek ve bu vahşeti yapanları sorumlu tutmak zorunda.'' ifadesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da kimyasal saldırının ardından Doğu Guta'daki durumun görüşülmesi için BM Güvenlik Konseyi'nden acil toplanmasını talep etmişti.

BMGK, daha önce de birçok defa toplandı. Ancak Rusya ve Esed’in Doğu Guta ve diğer bölgelerdeki sayısız saldırılarına karşı herhangi bir yaptırım uygulamadı. Bu haliyle BMGK’nın sözde oturumları, sıradan kararların alınmasının ötesine geçmedi.

Kimyasal Saldırı Sonrası Duma'da Tahliyeler Yeniden Başladı

Duma'da geçtiğimiz gün yaşanan kimyasal katliam sonrası muhaliflerin bölgenin tahliyesi konusunda anlaşmaya vardığı ifade edilmişti. Söz konusu anlaşma bugün uygulanmaya başlandı.

Tahliye olanlardan zorunlu askerlik görevini yapmamış olanlar için altı aylık bir erteleme söz konusu. Şehirde güvenliği ise, Halep'te olduğu gibi Rus askeri polisi sağlayacağı ifade edildi.

Rejim Esirleri Serbest

Anlaşma kapsamında ilk olarak Ceyşu'l İslam elinde tuttuğu rejim esirlerini serbest bıraktı. Bu esirler otobüslere bindirilerek başkent Şam'da rejimin elindeki bölgelere ulaştı. Rejim medyası tahliyeyi canlı olarak yayınladı ve bu kişilerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu öne sürdü.

Öte yandan bölgede bulunan muhalif güçler ve aileleri için de tahliye süreci başladı. 48 saat içerisinde bu kişilerin Duma'dan Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'e götürüleceği ifade edildi. Ceyşu'l İslam'ın Cerablus'a yerleşebileceği belirtildi. Bölgedeki sivillerin toplam sayısının 50 binden fazla olduğu tahmin ediliyordu.