Putin, Kuzey Akım’a Düzenlenen Saldırının Faili Olarak ABD’yi İşaret Etti
12 Ekim 2022

Putin, Kuzey Akım’a Düzenlenen Saldırının Faili Olarak ABD’yi İşaret Etti

Köklü Değişim Medya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün, Rusya'dan Avrupa'ya uzanan ‘Kuzey Akım’ doğalgaz boru hatlarında aniden meydana gelen büyük sızıntıların ‘uluslararası bir terör eyleminin’ sonucu olduğunu açıklayıp, fail olarak ABD’yi işaret etti. Rus lider Avrupa'ya gaz tedariki için Türkiye üzerinden bir formül önerirken, Almanya bu formülü jet hızıyla reddetti.

Putin, Moskova Enerji Haftası konferansında yaptığı konuşmada, Avrupa ve Batı hükümetlerinin sabotaj olarak nitelendirdiği boru hatlarına yönelik saldırıların ‘tehlikeli bir emsal’ oluşturduğunu vurgularken, bunun ABD, Polonya ve Ukrayna'nın çıkarlarına hizmet ettiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı, “Yararlanıcılar açık… Çünkü bu olay Polonya topraklarından geçen gaz sistemlerinin jeopolitik önemini pekiştiriyor. Ama aynı zamanda enerjisini yüksek fiyatlara sunabilen ABD bu olaydan faydalanıyor” dedi.

26 Eylül’de Baltık Denizi'nde Rusya’dan Avrupa’ya gaz taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında sızıntı tespit edilmişti.

Putin, ABD ve müttefiklerini Kuzey Akım boru hatlarını havaya uçurmakla suçlamıştı. Rusya Devlet Başkanı açıklamasında, “Anglo-Saksonlar yaptırımlara doydu, şimdi sabotajlara başladılar. Kuzey Akım boru hatlarını patlattılar” açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan Putin, yaptırım uygulayan ülkelere gaz satmayacağını açıklamasının ardından Avrupalı liderler tarafından tartışılan petrol fiyatlarına yönelik tavan fiyat uygulamasını ‘milyarlarca insanın refahı için bir tehdit’ olarak değerlendirdi. Putin, “Bazı Batılı politikacılar kibirli kararlarıyla küresel piyasa ekonomisini mahvediyor ve aslında milyarlarca insanın refahına tehdit oluşturuyor” dedi.

“Top Avrupa’nın Sahasında”

Putin, Kuzey Akım arzının yeniden başlamasıyla ilgili olarak ‘topun Avrupa Birliği'nin sahasında’ olduğunu ifade etti.

Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, TürkAkım doğalgaz hattına ilave hatların inşa edilmesinin değerlendirildiğini duyurdu.

Novak açıklamasında "Bu değerlendireceğimiz seçeneklerden birisi, üzerinde çalışmalar yapılacak" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sızıntılar nedeniyle Kuzey Akım gaz boru hatlarından Avrupa'ya gönderilemeyen Rus gazının Türk Akımı üzerinden iletilebileceğini ve Avrupa için Türkiye'de büyük bir gaz merkezi oluşturabileceği yönündeki açıklamalarına değinen Novak, "Genel olarak bunun çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü başka ülkelerle bu mümkün olmadığından doğrudan Türkiye ile çalışmak mümkün" dedi.

Novak, "Türkiye, Avrupa dahil olmak üzere Rus enerji kaynaklarının tedariki için bir merkez olabilir. Öncelikli düşüncemiz Türk Akımı'nın yeni hatları üzerinde çalışmak" şeklinde konuştu.

Gazprom'dan Açıklama

Putin'in bu sözlerinden dakikalar sonra Gazprom'dan da bir açıklama geldi. Açıklamada söz konusu tesisin AB sınırına yakın bir noktada kurulabileceği bilgisine yer verildi.

Gazprom, Kuzey Akım'daki restorasyon çalışmalarının ise bir yıldan kısa süreceğinin altını çizdi.

Almanya TürkAkım Üzerinden Gaz Tedarikini Redetti

Almanya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Akım 2 boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını yeniden başlatma teklifini reddetti.

Alman hükümet sözcüsü Christiane Hoffmann "Her iki boru hattına yönelik sabotaj ihtimalinden bağımsız olarak, Rusya'nın artık güvenilir bir enerji tedarikçisi olmadığını gördük. Kuzey Akım 1'deki hasardan önce de doğal gaz akışı yoktu. Bu nedenle bize göre bunun değiştiğine inanmamız için bir sebep yok" diye konuştu.