Paris’te Irkçı Saldırı: 3 Ölü, 3 Yaralı
24 Aralık 2022

Paris’te Irkçı Saldırı: 3 Ölü, 3 Yaralı

Köklü Değişim Medya

Fransa'nın Başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında gerçekleşen silahlı saldırıda biri kadın üç kişi hayatını kaybederken biri ağır 3 kişinin de yaralandı.

Paris Savcısı Laure Beccuau, saldırganın atıcılık kulübü üyesi Williams M. olduğunu ve ruhsatlı silahı bulunduğunu belirtilirken, saldırı sonrası PKK sempatizanlarıyla bölgede bulunan polis arasında yaşanan sokak olaylarında 6 polisin yaralandığı kaydedildi.

Terörle mücadele savcılığının, soruşturmayı yürütenlerle temas içinde olduğunu kaydeden Beccuau, şu an için saldırının terör amaçlı olduğuna dair bir işaret bulunmadığını, yüzünden yaralanan saldırganın hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Zanlı Daha Önce de Irkçı Saldırılarda Bulunmuş

Fransız medyasında, görgü tanıklarına dayandırılan haberlerde, saldırganın Ahmet Kaya Kültür Merkezi ile bir lokanta ve berber salonunu hedef aldığı duyuruldu.

AFP, görgü tanıklarına dayandırarak verdiği haberinde zanlının elinde silahıyla yakalandığını belirtirken, bu kişi hakkında "isteyerek adam öldürmek ve şiddet suçlarından" soruşturma açıldığını ifade edildi.

69 yaşında, emekli bir tren makinisti ve Fransız vatandaşı olduğu belirtilen saldırganın, 11 gün önce cezaevinden şartlı tahliye edildiği bilgisi de paylaşıldı.

Poliste sabıkası olduğu belirtilen bu kişinin daha önce 8 Aralık 2021 tarihinde Paris'in 12. bölgesinde çadırlarda yaşayan göçmenlere kılıçla saldırıp, iki kişiyi yaralamak suçundan hakkında dava açıldığı ortaya çıktı. Bu kişinin adli denetim koşuluyla 11 gün önce şartlı tahliye edildiği belirlendi.

Macron: “Düşüncelerimiz Kurbanlar ve Aileleriyle”

Olay hakkında Twitter'dan bir mesaj paylaşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Fransa'daki Kürtler Paris'in kalbinde menfur bir saldırının hedefi oldu. Düşüncelerimiz kurbanlar, yaşam mücadelesi verenler, onların aileleri ve sevdikleriyle birlikte. Cesaretleri ve soğukkanlılıkları için polisimize minnettarız" ifadelerini kullanarak saldırıyı kınadı.

Saldırının gerçekleştiği Paris'in 10. bölgesinde, Türkiye'den gelen göçmenlerin çok sayıda lokanta, market, berber, kuyumcu gibi iş yeri bulunuyor.

Fransa Başbakanı: “İğrenç Bir Eylem”

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 3 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı iğrenç bir eylem olarak tanımlarken, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralananlara geçmiş olsun mesajı gönderdi.

İçişleri Bakanı Darmanin: “Yabancıları Açıkça Hedef Alan Biri”

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, saldırganı "yabancıları açıkça hedef alan biri" olarak tanımladı ve şöyle devam etti:

"Bu insanları öldürmek isteyen katilin bunu özellikle Kürtler için yaptığı kesin değil. Sebepleri henüz tam olarak bilmiyoruz, ayrıca şüpheliyi, aşırı sağ ile bağlantılı önceki eylemlerle ilişkilendiren herhangi bir bilgiye sahip değiliz.”

Aralarında Nupes milletvekilleri ve Paris'in Sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun da bulunduğu çok sayıda sol görüşlü siyasetçi, silahlı saldırıların sorumluluğunu "aşırı sağa" yükledi.

Darmanin, saldırganın daha önce "bir spor kulübünde atıcılık yaptığını ve ruhsatlı silah beyanında bulunduğunu" söyledi.

Saldırı Sonrası Paris Sokakları Karıştı

Saldırı sonrası terör örgütü PKK yanlısı bir grup, Paris’te bir Fransız vatandaşının silahla 3 kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına neden olduğu saldırının gerçekleştiği yerdeki polislere saldırdı ve caddedeki araç ve dükkanlara zarar verdi.

pkk.jpg

Fransa'da siyasiler saldırı sonrası olayı kınasa da bu açıkça ırkçı söylemlerinin ve politikalarının bir yansıması olduğu görülebiliyor. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere siyasi parti liderleri göçmenlere karşı kullandıkları söylemlerle milliyetçi akımları hareketlendiriyor. Ayrıca İslam'a ve Müslümanlara karşı sürdürülen zorba politikalar yüzünden camiler ve Müslümanlar da saldırıların hedefi oluyor.