Pakistan’da Selden Sonra IMF Felaketi
30 Ağustos 2022

Pakistan’da Selden Sonra IMF Felaketi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Binden fazla can kaybının yaşandığı sel felaketiyle boğuşan Pakistan halkı, şimdi de yolsuzluklara batmış siyasetçilerin yönetiminde sömürgeci Batı’nın bir kurumu olan Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kredileriyle yeni bir felakete doğru sürükleniyor.

Ülkeleri verdiği faizli kredilerle borç batağına sürükleyerek siyasi iradelerine ipotek koyan Uluslararası Para Fonu (IMF) Pakistan’ın kurtarma programının yedinci ve sekizinci incelemelerini onayladı. Pakistan Maliye Bakanı Miftah İsmail IMF’nin programı bir yıl uzatmayı ve fonları 1 milyar dolar artırmayı kabul ettiğini söyledi.

Sel felaketi nedeniyle 3’te 1’i sular altında kalan ülkede döviz rezervleri sadece bir aylık ihracatı karşılayacak seviyelerde bulunuyor. Pakistan ekonomisi ayrıca doymak bilmeyen yolsuzlukla adı anılan yöneticiler sayesinde dev bir cari açık ve yüksek enflasyonla boğuşuyor.

Ukrayna Savaşını Bahane Olarak Gösterdi

IMF Genel Müdür Yardımcısı Antoinette Sayeh de konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Pakistan ekonomisinin Ukrayna’daki savaşın yarattığı zorluklar ve iç sorunlar nedeniyle sarsıldığını belirterek şunları söyledi:

Düzeltici politikaların ve reformların istikrarlı bir şekilde uygulanması; makroekonomik istikrarı yeniden kazanmak, dengesizlikleri ele almak, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümenin temellerini atmak için gerekli.”

Pakistan’ın 2019’da kabul ettiği 6 milyar dolar değerinde 36 aylık IMF programı, bu yılın başlarında kurumun istediği hedeflere ulaşmakta zorlanması nedeniyle durdurulmuştu.

IMF geçtiğimiz aylarda Tanzanya ve Ukrayna’ya vereceği kredileri onaylamıştı. Borç krizi içerisinde olan Asya ülkeleri Sri Lanka ve Bangladeş’in de kurum ile anlaşmaya çalıştığı biliniyor.

Nisan ayında Pakistan’da Başbakan İmrah Han’ın güven oylamasını kaybetmesi üzerine hükümet düşmüştü. Bu süreci başlatan Pakistan’ın gölge lideri Genelkurmay Başkanı Bajva, üç kez başbakanlık yapan ve Panama Belgeleri’nin yayımlanmasından sonra hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla 2018’de üçüncü kez görevden alınan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif bu koltuğa oturmuştu.

Muhalefet ülkede seçim talep ederken Şerif hükümeti, seçimlerin yalnızca toparlanmayı daha da istikrarsızlaştırmaya hizmet edeceğini ileri sürüyor.

Gölge Lider Bajva

Dünyanın en büyük altıncı ordusunun genelkurmay başkanı ve Pakistan’ın gölge lideri Bajva, ABD ve onun yıkım ve sömürü aracı IMF’den dolar dilenmek için görüşmeler düzenlemişti. Washington, Bajva’ya görüşme için randevu ayarlanacağını söyleyerek de aşağılamıştı.

Washington’un Afganistan’daki etkisini sürdürmek için Taliban ve ABD arasında anlaşmaya aracılık eden Bajva, aşağılanarak geri çekilmekten kurtardığı Amerikan ordusuna güvenli çıkış sağlamıştı. Ayrıca Körfez’de konuşlu USCENTCOM kuvvetleri için Pakistan’ın hassas askeri birlikler üzerinde hava koridoru açmıştı. Amerikan insansız hava araçlarına hava sahasını açan Bajva, zaman zaman ABD’nin Afganistan’da düzenlediği saldırılarla Müslümanları katletmesine ortaklık ediyor.

Kendisinden önce Washington’ın bir dediğini iki etmeyen Pervez Müşerref’in aşağılanarak koltuğundan alınmasına rağmen ABD’ye bölgede her türlü kolaylığı sağlayan Bajva’nın yaklaşan seçimler öncesi güdümündeki Şahbaz Şerif yönetimini kurtarıp, parlatmak için yoğun çaba sarf ediyor.

İşgal altındaki Keşmir’i takas karşılığında ekonomiyi düzeltmek için eliyle Hindistan’a teslim eden Bajva, İmrah Han’ın Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde ABD ve Avrupa’nın sürdürdüğü politikaya uygun açıklamalar yapmaması ve Moskova ziyareti üzerine Meclis’te yaptırdığı oylama ile görevden almıştı. Böylece Washington ekseninde hareket eden Bajva, İmran Han’a koltuğu kimin verdiğini hatırlatmıştı.