Özbekistan Rejmi, İslam’a ve Müslümanlara Düşmanlığını Sürdürüyor
26 Temmuz 2024

Özbekistan Rejmi, İslam’a ve Müslümanlara Düşmanlığını Sürdürüyor

Köklü Değişim Medya

İslam’a düşmanlığıyla bilinen Kerimov’un ardından Özbekistan rejiminin, İslam’a ve daveti taşıyanlara zulmünü gündem etmek için 27 Temmuz Cumartesi günü eski adı Twitter olan X platformunda çalışma yapılacağı duyuruldu.

2016 yılında ölen Özbekistan diktatörü Kerimov döneminde yargılandıkları ve 1999-2000 yıllarından bu yana yaklaşık 20 yıl hapis yatan 23 Hizb-ut Tahrir üyesi yeniden tutuklandı.

1990’larda Sovyetler Birliği’nin çöküşü sonrası ayrılmasından bu yana Özbekistan rejiminin, İslam’a ve nüfusun yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan Müslümanlara yönelik düşmanlığından sapmadığını yaşananlar ortaya koyuyor.

Rusya’nın arka bahçesi olan Orta Asya bölgesinde İslam’ı ve onun hadaratını simgeleyen her şeyin önlenmesini ve bastırılmasını sağlayarak bir yandan Rusya’nın çıkarlarını güvence altına alan Özbek rejim, diğer yandan da ABD ile güçlü ilişkiler kurarak kapitalist bir ekonomi politikası inşa etti.

2016 yılında Yahudi Kerimov’un ölmesinin ardından Kerimov’un Başbakanı olan Şevket Mirziyoyev’in iktidara gelmesinden bu yana ülke halkının inancına yönelik kindar baskıcı politika aynı kalmaya devam etti. Oysa Mirziyoyev, baskı, hapis ve işkence politikalarına karşı olduğu ve bu iktidarında bu uygulamarın önüne geçeceğine söz vermişti.

KöklÜ Değişim,Mirziyoyev.jpg

Dünya çapında 40’tan fazla ülkede fikri ve siyasi çalışmalar yürüten, yılından beri cebir ve şiddete bulaşmayan Hizb-ut Tahrir’e karşı alınan düşman ceza hukuku dikkat çekiyor.

Fikre fikirle karşılık verme konusunda başarısız olunması sonucunda Özbekistan rejimi, İslam akidesi ve ondan çıkan fikirlerinden dönmeyen siyasi parti Hizb-ut Tahrir’e karşı tehdit, işkence ve hapis cezalarını yeniden devreye soktu.

Bu kapsamda 27 Temmuz Cumartesi günü X platformunda çalışma yapılacağı ve zulmün tüm dünyanın gözleri önüne serileceği duyuruldu.

Cumartesi günü Türkiye saati ile 17.00’de başlayacak çalışma hakkında yayımlanan beyanda tüm Müslümanlara şu şekilde çağrı yapıldı:

"Ey Ümmet; Özbekistan'daki Siyasi Mahkumlardan Bir Çağrı!"

“Özbekistan'ın zalim rejimi tarafından sadece Allah'ın vaadini ve Allah Resulünü müjdesine yerine getirmek için Nübüvvet metodu üzerine ikinci Raşidi Hilafeti kurarak İslami hayatı yeniden başlatmak için çalıştıkları için zulüm gören samimi davet taşıyıcılarına destek için. Bugün ecir kazanmak için bizimle birlikte olun ki Yüce Allah bize bir süre sonra da olsa zafer nasip etsin.”

Özbekistan rejiminin İslam'a Düşmanlığına Karşı X Çalışmaıs.jpg