Nijerya Ordusunun Düzenlediği Hava Saldırısında 87 Sivil Müslüman Katledildi
27 Ocak 2023

Nijerya Ordusunun Düzenlediği Hava Saldırısında 87 Sivil Müslüman Katledildi

Köklü Değişim Medya

Nijerya ordusunun düzenlediği hava saldırısında 87 sivil Müslüman katledildi.

MepaNews’te yer alan habere göre, Nijerya ordusu tarafından Nasarawa ve Benu eyaletleri sınırında gerçekleştirdiği değerlendirilen hava saldırılarında çok sayıda Fulani Müslümanın hayatını kaybettiği açıklandı.

Nijerya haber ajansının (NAN) haberine göre, Nasarawa eyaletindeki emniyet teşkilatı, salı günü Nasarawa ve Benu eyalet sınırında hava saldırıları gerçekleştiğini doğruladı.

Yerel kaynaklar, Nijerya ordusunun iki eyaletin sınır bölgesinde "yanlışlıkla" gerçekleştirdiği hava saldırısında en az 87 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Nijerya ordusu sık sık hava saldırılarında sivil Müslümanları hedef alırken “yanlışlıkla” olduğunu ileri sürüyor. 2022 yılında yapılan hava saldırılarında da yüzlerce sivil katledilmişti. Nijerya'da 2022’nin Temmuz ayında gerçekleştirilen hava saldırısında da 170 sivilin katledilmiş, saldırının arkasında ABD’nin rolü tespit edilmişti. ABD ve Nijerya'nın bu bölgede ortak sık sık hava saldırıları düzenliyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Nijerya ordusunun hava saldırısında ölen Fulani çobanlar, hayvanlarını 'yasaklı bölgelerde' otlattıkları gerekçesiyle hükümet yetkililerince para cezasına çarptırılmıştı. Yerel kaynaklar ise çobanların yanlışlıkla kuralları çiğnediğini söylüyor.

Hükümet yetkililerinin hayvanlarına el koyduğu çobanlar, para cezalarını ödemek ve alıkonulan hayvanlarını teslim almak için Benu bölgesinde ilgili makamlara başvurmuştu.

Ancak salı günü hayvanlarını araçlara yüklemeye çalışan çobanlara yönelik Nijerya hava kuvvetlerine ait olduğu değerlendirilen savaş uçaklarıyla saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda onlarca çoban hayatını kaybetti.

Öte yandan Nijerya ordusunun geçtiğimiz günlerde Shiroro bölgesinde gerçekleştirdiği hava saldırısında da en az 27 sivilin öldüğü belirtiliyor.