NATO, Ateşi Körüklüyor: Finlandiya’dan NATO’ya Başvuru Kararı!
12 Mayıs 2022

NATO, Ateşi Körüklüyor: Finlandiya’dan NATO’ya Başvuru Kararı!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD, siyasi eksenindeki Doğu Avrupa ülkeleriyle Ukrayna’daki krizi uzatmak için Rusya’yı tahrik etmeyi sürdürüyor. Daha önce Ukrayna’nın NATO’ya alınması için başlatılan girişimle patlak veren savaş, Finlandinya’nın NATO üyeliğiyle uzatılmak istendiği gözlemleniyor.

Kiev’i öne atıp, Rusya’yı tahrik ederek Ukrayna işgaliyle açmaza düşüren ABD ve İngiltere, savaşın uzaması ve daha da derinleşmesi için çaba sarf ediyor. Bu kapsamda Ukrayna üzerinden Batı ile Rusya arasında yaşanan gerilim tehditlerle tırmanıyor. Rusya’nın kuzeybatısındaki sınır komşusu Finlandiya’nın NATO üyeliği, Kremlin tarafından tehdit olarak algılanıyor.

Finlandiya, Rusya'nın olumsuz baktığı NATO üyeliğine başvuruya hazırlanıyor. Başvurunun birkaç gün içinde yapılabileceği belirtildi. Kremlin ise Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasının Rusya için tehdit olduğunu açıkladı. NATO'dan ise üyeliğin "sorunsuz ve hızlı" olacağı açıklaması geldi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin, ortak bildiri yayınlayarak "Finlandiya'nın vakit kaybetmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiğini" ilan etti.

Bildiride, "Bu kararı almak için ülke içinde atılması gereken adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızlıca yerine getirilmesini umuyoruz" denildi.

Moskova: “Rusya’ya Tehdit”

Karara Rusya'dan yapılan açıklamada, "Finlandiya'nın NATO'ya girmesinin Rusya için tehdit" olduğu belirtildi.

Açıklamada, "NATO'nun genişlemesi Dünya'yı ya da Avrupa'yı daha istikrarlı yapmayacak" ifadesi de yer aldı.

NATO:Katılım Süreci Sorunsuz Ve Hızlı Olacaktır”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Finlandiya üyelik başvurusu yaparsa NATO'da memnuniyetle karşılanacak, katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır" diyerek gerilimi tırmandırdı.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından tarafsızlık politikası izleyen Finlandiya, 1995'te Avrupa Birliği'ne üye olduğunda "resmen tarafsız" bir ülkeden "askeri olarak bağlantısız" konuma gelmişti.

Finlandiya'yı NATO ile yakınlaştıran ise Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakı oldu. Sovyetler Birliği ile kötü bir geçmişi olan İskandinav ülkesi, "Kuzey Atlantik İttifakı Örgütü" ile iş birliğini kademe kademe artırdı.