NATO’dan Sırbistan ve Kosova’ya Gerginliği Artırmayın Uyarısı
08 Kasım 2022

NATO’dan Sırbistan ve Kosova’ya Gerginliği Artırmayın Uyarısı

Köklü Değişim Medya

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova ve Sırbistan yönetimlerine Kosova'da gerginliği artıracak eylemlerden kaçınmaları uyarısında bulundu.

Stoltenberg, Kosova'nın kuzeyinde araç plakaları konusundaki durumla ilgili ortaya çıkan gerginlik hakkında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Avrupa’nın göbeğinde BM nezaretinde gerçekleşen Müslümanların katledildiği topraklarda sularda durulmuyor. Hatırlanacağı üzere, Kosova hükümeti, temmuz ayı sonunda Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi gereği "Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi" ve "Sırp makamlarınca Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. Bu karara Kosova’daki Sırplar tepki göstermiş ve sınır geçişlerini kapatmıştı. Daha sonra Kosova hükümeti kararın uygulanmasını önce 1 Eylül’e sonra Nisan 2023’e ertelendiğini duyurmuştu. 1 Kasım’dan itibaren Sırbistan palakalı araç sahiplerine resmi uyarılar yapılmaya başlandı.

Görüşmeler hakkında sosyal medyada açıklama yapan Stoltenberg, "Her ikisini de gerginliği tırmandıracak tek taraflı eylemlerden kaçınmaya çağırdım" detayını paylaştı.

Stoltenberg, tek çıkar yolun diyalog olduğunu belirterek, NATO Kosova Barış Gücü'nün (KFOR) tetkikte olduğunu açıkladı.

Kosovalı Sırplar, cumartesi günü Kosova kurumlarındaki görevlerinden geri çekildiklerini açıklamış, dün de protesto düzenlenmişti.

Sırbistan tarafı ise geçen hafta, Kosova sınırındaki Raska kenti yakınlarında belirlenen bir hava aracının imha edildiğini açıklamış, Vucic, Sırbistan'daki askeri kışlalarda casusluk yapılmasına izin vermeyeceklerini duyurmuştu.

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic de daha önce yaptığı açıklamada, Vucic'in, Kosova ile yaşanabilecek olası gerilimler nedeniyle orduya hazır olması emrini verdiğini duyurmuştu.

Rusya-NATO çekişmesinin hissedildiği coğrafyada 2008'de Kosova, tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan ise Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor. NATO, Ukrayna savaşının hararetlendiği bir zaman diliminde Avrupa’da yaşanacak bir çatışmadan tedirgin.

AB'nin arabuluculuğunda 2011'de başlatılan ‘Belgrad-Priştine Diyalog Süreci’, ilişkilerin normalleşmesini ve iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.