NATO’dan 'Erdoğan’ın Yemin Törenine' Üst Düzey Katılım
03 Haziran 2023

NATO’dan 'Erdoğan’ın Yemin Törenine' Üst Düzey Katılım

Köklü Değişim Medya

28 Mayıs seçimlerinden galip çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yapılacak yemin törenine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek "Göreve Başlama Töreni"ne, 21 devlet başkanı ve 13 başbakanın yanı sıra çok sayıda bakan ile aralarında Türk Devletleri Teşkilatı, NATO ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da olduğu uluslararası kuruluş temsilcilerinin katılacağı bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in ziyareti ve törene katılması ise dünya çapında sürdürülen operasyonlara destek veren ve birlikle koordinasyon içinde çalışan Erdoğan’a bir destek niteliği de taşıyor. Ayrıca NATO ile çalışmaya devam edeceği mesajını da içeren buluşma "eksen kayması" iddialarının da mesnetsiz olduğunu ortaya koyuyor.

ABD liderliğindeki sömürgeci kapitalist nizamın askeri gücü olan NATO, Ankara’yı “dost ve müttefik” olarak nitelendiriyor. Ankara da NATO ile çalışmaktan ve iş birliğini sürdürmekten memnuniyet duyduğunu her fırsatta beyan ediyor.

Stoltenberg, İsveç’in Üyeliğini Görüşecek

Stoltenberg, Norveç’te dün düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, Ankara’ya yapacağı ziyarette İsveç’in en kısa zamanda üyeliğinin kabul edilmesi için çalışacağını söylemişti.

NATO’dan yapılan açıklamada, Stoltenberg’in cumartesi günkü yemin törenine katılacağı resmen bildirildi.

Açıklamada, ziyaret kapsamında Stoltenberg’in Erodoğan ve diğer Türk yetkililerle pazar günü ikili görüşmelerde bulunacağı duyuruldu.

Finlandiya, Türkiye’nin vetosunu kaldırmasından sonra nisan ayında NATO’ya üye olmuştu.

Türkiye, PKK’ya destek verdiği, terörist ilan ettiği kişilerin iadesini yapmadığını ifade ederek İsveç’in üyeliğine karşı çıkıyor.

Başka ABD olmak üzere ittifak üyeleri NATO’nun 11-12 Temmuz’da Litvanya'nın başkenti Vilnius’da düzenleyeceği zirveye kadar İsveç’in üyeliğini kabul edilmesini istiyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve Stoltenberg, dün yaptıkları açıklamalarda, Türkiye’nin İsveç’in üyeliğini onaylayacağından emin olduklarını söylemişlerdi.

İsveç’in Üyeliğine Karşılık Pazarlık Masasında Ne Var?

Biden, 28 Mayıs seçimleri sonrası yaptığı açıklamada, “Erdoğan’la konuştum. Onu tebrik ettim. F-16'larla ilgili hala bir şeyler yapmak istiyor. İsveç konusunda anlaşmak istediğimizi söyledim” detayını basın mensuplarıyla paylaşmış ve Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğine karşın pazarlık yaptığını ima etmişti.

Kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin, "Yönetim hala sürecin ilerlemesini istiyor. Kongre tabii bir onay süreci var. Oraya doğru gidiyoruz şu anda. Zaten Finlandiya'nın üyeliği onaylandıktan sonra süreç daha da hızlandı" diyerek pazarlığın olduğunu resmi olarak ifade etmişti.

Rusya’ya odaklanan ve büyük devlet statüsünden düşürmek için büyük çaba harcayan ABD’nin istekleri karşısında Ankara’nın İsveç’in NATO’ya katılım vetosunda ısrar etmesi pek olası gözükmüyor. Bazı pazarlıklar sonrasında Türkiye’nin, biraz zaman alsa da sonunda NATO üyeliğine onay vermesi bekleniyor.

Daha önce de NATO’da buna benzer bir olay yaşanmıştı. 2009 yılında Türkiye, eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO genel sekreterliğine atanmasını veto etmiş, ancak uzun süren müzakerelerin ardından ittifakın siyasi ve askeri yapısı içinde bazı pozisyonlar alma karşılığında Rasmussen’in genel sekreterliğine onay vermişti.