Laiklik ve Irkçılığın Anavatanı Fransa Şaşırtmadı: “Göçmenler Afrika’ya!”
05 Kasım 2022

Laiklik ve Irkçılığın Anavatanı Fransa Şaşırtmadı: “Göçmenler Afrika’ya!”

Köklü Değişim Medya

İktisadi kalkınmasını Afrika’yı sömürerek sağlayan laiklik ve ırkçılık gibi batıl fikirlerin anavatanı Fransa Meclisi’nde Türkiye'deki ırkçı partilerin kullandığı slogana benzer ırkçı ifadeler kullanıldı.

Fransız parlamentosundaki oturumda siyahi milletvekili konuşurken aşırı sağcı vekilin "Afrika'ya dön" diye bağırması üzerine ortalık karışmıştı. Olay nedeniyle oturuma ara verildi.

Olay, Fransa'da sol kanattaki Baş Eğmeyen Fransa (La France Insoumise (LFI) Partisi milletvekili siyahi Carlos Martens Bilongo'nun konuşması sırasında yaşandı. Blongo, konuşmasında son günlerde SOS Akdeniz adlı sivil toplum örgütünün hükümetten 234 göçmeni denizden kurtarmak için bir liman bulması talebiyle ilgili hükümetin yaklaşımını sorguluyordu.

Ancak Blongo'nun konuşması sırasında, göçmen karşıtı aşırı sağcı Ulusal Birlik (Rassemblement National-RN) Partisi milletvekili Gregoire de Fournas "Afrika'ya geri dönsünler" diye bağırdı.

Blongo, bu sözlere karşı "Asla" diye yanıtını verdi. Olayı idrak etmeye başlayan diğer milletvekilleri de "ırkçı" ifadelere karşı seslerini yükseltti. Parlamento Başkanı Yael Braun-Pivet olay üzerine oturuma ara verdi.

Afrika’daki sömürgelerinde muhalif seslerin yükselmesinden rahatsız olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un olay karşısında "şoke olduğu" ve ifadeleri "hoş görülemez" olarak tanımladığı bildirilse de Macron’un ırkçı ve İslam düşmanı duruşu biliniyor. Bu açıklamaların tamamen gerçek yüzlerini örtmek için kullanılan bir maske olduğu görülebiliyor.

Olayın, ülkeye yeni bir göç yasası sözü veren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin yeni gelenlerin ve oturum izni verilmeyen göçmenlerin geri gönderilmesinde yaşanan başarısızlıkla suçlandığı bir dönemde yaşanması dikkat çekiyor. Fransa “demokrasimizde ırkçılığa yer yok” dese de temelinde ulus devlet ve ırkçılığın anavatanı olduğu biliniyor.

Bu ırkçı ifadeyi kullanan De Fournas, aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in Partisi RN'nin haziran ayında yapılan genel seçimdeki başarısının ardından ilk defa milletvekili olarak parlamentoda görev yapmaya başlamıştı. Öte yanndan Le Pen, babasının kurduğu Milliyetçi Cephe (Front National - FL) ile arasına mesafe koyduğunu ve daha merkezi bir parti haline dönüştüğünü göstermek için 2018'de ismini RN olarak değiştirmişti, ancak değişikliğin yüzeysel olduğu yorumu yapılıyor.

Her ne kadar ırkçılığı alenen benimsemiş partiler suçlansa da diğer partiler de bu batıl fikri üstü örtülü olarak savunuyor.

Osmanlı İslam Devleti’ni cumhuriyet, ulus devlet, ırkçılık gibi bozuk ve batıl fikirlerle yıkan Batı’nın bu fikirlerini, Türkiye’de de siyasi partiler adımı adımına takip ediyor. Ümmet olma aşağılanıp, ırkçı fikirler parlatılıyor.

Göstermelik Bir Ceza Kesildi

Fransa Ulusal Meclisi, dünkü Genel Kurul'da kullandığı ırkçı ifadeleri nedeniyle aşırı sağcı Ulusal Birlik Partili milletvekili Guillaume de Fournas'a yaptırım uygulamayı kabul etti. Bugün öğleden sonraki oturumda yapılan oylama sonucunda, Fournas'ın 15 gün boyunca Meclis faaliyetlerinden men edimesi ve milletvekili ödeneğinin iki ay boyunca kesilmesi kararlaştırıldı.

Fransa, milliyetçilik/ırkçılık fikri üzerine kurulsa da bu fikirlerin ayıplanması nedeniyle üstü örtülü politikalar işletiliyor. Ayrıca Afrika’da başlayan “sömürgeci Fransa” karşıtlığının yayıldığı bir siyasi konjonktürde Paris, asli karakteri olan bu fikirlerin gündeme gelmemesi için yoğun çaba sarf ediyor.