Laik Ankara’nın Lideri Erdoğan, Afganistan’ı İslam’la Eleştirdi
12 Ocak 2023

Laik Ankara’nın Lideri Erdoğan, Afganistan’ı İslam’la Eleştirdi

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'daki altyapının İslami eğitime müsait olmaması sebebiyle kızların eğitimine ara verilmesini göz ardı ederek Taliban’ı bu söylemle sıkıştıranlar kervanına katıldı.

Batılı başkentler ve medyanın başlattığı Afganistan’daki İslami yönetimi eleştirenler kervanına, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İbrahim Kalın’dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil oldu.

Batı’dan ithal edilen kapitalist laik nizam ile Türkiye’yi yöneten Ankara’nın son zamanlarda Taliban’ı İslam ile eleştirmesi dikkat çekiyor. Karma eğitimin İslam’da olmaması ve altyapısı müsait olmadığı nedeniyle Afganistan’da kızların eğitimine ara verilmesi bir süredir Ankara tarafından farklı şekilde yansıtılıyor. Kızlara tamamen eğitim yasaklanmış gibi bir algı oluşturulması dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'ndaki konuşmasında Erdoğan, Afganistan ile ilgili açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Afganistan'da son dönemdeki özellikle başörtülü kızların üniversitelerde, okullarda okutulmasını engelleme anlayışını gayriinsani, gayri İslami buluyoruz. Bir defa bizim dinimizde böyle bir şey yok.

Kızlar eğitim öğretimini almalıdır. Onlara mani bir şeyi kimse İslam'la bize tanımlamasın, anlatmasın. İslam böyle bir şeyi kabul etmiyor tam aksine beşikten mezara kadar ilmi tahsil ediniz diyen bir dinin mensuplarıyız. Böyle bir şeyi yapamazsınız. Gerek Dışişleri bakanlığımız gerek bizler bu işin takipçisiyiz, takipçisi olacağız"

Toplumu ifsat eden ve suçların çoğalmasını sağlayan her türlü haramın demokratik özgürlükler kapsamında serbestçe yaşanmasına izin veren Ankara’nın Afganistan’daki Taliban yönetimine fetva tarzında çıkışlarda bulunması uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alıyor.

Laik müfredatın uygulandığı Türkiye’de eğitimdeki başarısızlık alarm verirken, okullarda da kapitalizmin kirli fikirleriyle zihinleri doldurulan yeni nesiller ateizm, deizm ve agnostizm ile İslam’dan uzaklaşıyor. Suç oranları da rekorlar kırıyor. Hal böyle iken laik Ankara, Afganistan’a uygulamalarının İslami olmadığı eleştirisinde bulunuyor.

Taliban Ne Demişti?

Afganistan Yüksek Öğretim Bakanı Mevlevi Nida Muhammed Nedim, üniversitelere yönelik gündeme oturan kararın ardından detaylı bir açıklamada bulunmuştu.

"Afganistan'da yaklaşık 15 aydır İslâm Emirliği yönetiminin bulunduğunu” hatırlatan Mevlevi Nedim, "tüm üniversitelerin uyulması gereken kurallara dair uyarıldığını, temel ilkelerin kendilerine iletildiğini ama üniversitelerin bu kurallara uyum sağlamadığını" ifade edip "kurallara uyum konusunda en büyük problemin özel üniversitelerden kaynaklandığını" açıkladı.

Nedim, "Üniversitelerin çözüm bulamadığı en temel meselenin ‘karma eğitim’ olduğunu, bu sorunun hâlen sürdüğünü ve kız-erkek karışık eğitimin büyük bir problem teşkil ettiğini, ayrıca bazı kız öğrencilerin ikamet ettikleri illerden farklı bölgelerdeki üniversitelere gitmesi ve burada yurtlarda kalmasının, yanlarında mahremleri olmadan seyahat etmelerinin da başka bir soruna yol açtığını" açıklamalarında dile getirdi.

Mevlevi Nedim, “üniversitelerdeki birçok kız öğrencinin tesettür kurallarına da riayet etmediğini, üniversitelerin bulunduğu bölgelerde kurallara uyulmaması sebebiyle çevrenin de olumsuz etkilendiğini ve bozulmalar yaşandığını ve bu gerekçelerle üniversite eğitimine geçici olarak ara verildiğini, düzenlemelerin ardından eğitimin devam edeceğini” söyledi.

“İslâm şeriatı çerçevesinde sorunun çözülmesi için özveriyle çalıştıklarını” söyleyen Nedim, "Afganistan kimsenin iç işlerine müdahale etmediği gibi kimse de Afganistan'ın iç işlerine karışmamalı. Biz şeriatın uygulanması için canımızı verdik, paramparça olduk, bundan taviz vermeyeceğiz" demişti.