Kuzey Akım 1 Ve 2 Boru Hatlarındaki Sızıntılarda Sabotaj Şüphesi
28 Eylül 2022

Kuzey Akım 1 Ve 2 Boru Hatlarındaki Sızıntılarda Sabotaj Şüphesi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Avrupa’ya Rusya’dan doğalgaz tedarikini sağlayan Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarındaki sızıntılardan önce patlamalar kaydedilmesi sabotaj şüphesi doğurdu.

İsveç Sismik Araştırmalar Enstitüsü, Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarındaki sızıntıların tespit edilmesinden kısa bir süre önce iki su altı patlamasının kaydedildiğini duyurdu.

Enstitü araştırmacılarından Peter Schmidt, ilk patlamanın Danimarka'nın Bornholm Adası'nın güneydoğusunda yaşandığını ve 1,9 büyüklüğünde bir sarsıntıya neden olduğu bilgisini paylaştı.

İkincisinin pazartesi akşamı saat 19.04'te adanın kuzeydoğusunda meydana geldiği ve 2.3 büyüklüğünde bir enerji yayılımına sebep olduğunu açıkladı.

Schmidt, "Bunların yüksek olasılıkla bir tür patlamadan kaynaklandığı düşünüyoruz" dedi.

Ukrayna yönetimi ise patlamaların arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti. Kiev'in açıklamasında "Baltık Denizi'ndeki boru hatlarındaki patlamalar Moskova'nın, Avrupa Birliği'ne karşı planlı terör saldırısının bir sonucudur" denildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kuzey Akım 1'den kaynaklanan büyük çaplı gaz sızıntısı Rusya'nın planlı bir terör saldırısından ve Avrupa Birliği'ne karşı bir saldırganlık eyleminden başka bir şey değildir" ifadelerine yer verdi.

Rusya'nın Avrupa'da kıştan önce panik havası yaratmayı ve Avrupa'nın ekonomik durumunu istikrarsızlaştırmayı hedeflediğini ileri süren Podolyak, "Bir tirana en iyi cevap tanklardır" diyerek Batılı güçlerden Ukrayna ordusuna silah yardımı yapmasını istedi.

AB: “Endişe Duyuyoruz”

AB adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Baltık Denizi'ndeki boru hatlarına verilen zarar ve meydana gelen sızıntılardan endişe duyduklarını söyledi.

Güvenlik ve çevre endişelerinin en büyük öncelik olduğunu vurgulayan Borrell şunları söyledi:

"Bu olaylar tesadüf değil ve hepimizi etkilemektedir. Tüm bilgiler sızıntıların kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu göstermektedir. Ne olduğuna ve neden olduğuna açıklık getirmeyi amaçlayan her türlü soruşturmayı destekleyeceğiz ve enerji güvenliğindeki dayanıklılığımızı artıracak adımlar atacağız. Avrupa enerji altyapısını bozan kasıtlı eylemler kabul edilemez ve birlik içinde, sağlam karşılık bulacaktır."