Pasifik'te Sular Soğumuyor: Kuzey Kore, Kıtalararası Füze Fırlattı
04 Ekim 2022

Pasifik'te Sular Soğumuyor: Kuzey Kore, Kıtalararası Füze Fırlattı

Köklü Değişim Medya

ABD'nin Tayvan tahrikinden sonra bu sefer de Pasifik'te sular Kuzey Kore'nin, Japonya üzerinden kıtalararası balistik füze denemesi yapmasıyla ısındı. Deneme nedeniyle Japonya alarma geçerken ülkenin kuzeyindeki Hokkaido adasında yaşayanlardan sığınaklara saklanmaları istendi ve bazı tren seferleri iptal edildi.

Japonya hükümeti yerel saatle sabah 07:29'da "Kuzey Kore'nin bir füze fırlatmış olduğu görülüyor. Lütfen sığınaklara saklanın" uyarısında bulundu.

2017'den beri Japonya üzerinden füze denemesi yapmayan Kuzey Kore’nin son fırlattığı füze Japonya'nın doğusunda yaklaşık 3000 km açıkta Pasifik Okyanusu'na düştü.

Japon yetkililer füzenin yaklaşık 1000 km irtifada seyrettiğini ve havada 22 dakika seyreden füzenin yaklaşık 4600 km mesafe yol aldığını duyurdu.

Bu menzil ABD'nin Pasifik'teki toprağı Guam'ı vurmaya yetebilecek bir mesafe olarak nitelenirken Kuzey Kore’nin elinde daha uzun menzilli füzeler de olduğu biliniyor. Hwasong-15 isimli füze 15 bin km menzile sahip. Japonya Başbakanı Fumio Kishida Pyongyang'ın bu hareketini "şiddet dolu bir eylem" olarak tanımlayarak, sert bir dille kınadı. Japonya hükümeti de Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah denemeleri yapmasını yasaklayan Birleşmiş Milletler kararı bulunuyor.

Önceden bilgi vermeden başka bir ülkeye doğru ya da üzerinden füze fırlatmak uluslararası normlara tamamen aykırı. Bu tip denemeler doğrudan saldırı olarak algılanma tehlikesi barındırıyor ve provokatif eylemler olarak nitelendiriliyor.

ABD'nin en üst düzey Doğu Asya ve Pasifik diplomatı Daniel Kritenbrink, Kuzey Kore'nin bu denemesini "talihsiz" olarak yorumladı.

Japonya topraklarının üzerinden geçerek Pasifik Okyanusu'na düşen füze, Pyongyang'ın bir hafta içinde yaptığı beşinci füze denemesi olarak kayıtlara geçti.

Eylül ayında Kuzey Kore kendisini "nükleer devlet" olarak tanımlayan bir yasayı yürürlüğe sokmuş ve Kim Jong-un "nükleerden arınma" müzakerelerini ihtimal dışı bırakmıştı.

Pasifik’te ABD’nin Tayvan tahrikiyle ısınan sular, Kuzey Kore’nin füze denemesiyle daha da tehlikeli bir yere dönüşmüş durumda.