Komutan Sinvar, Cephede Şehit Oldu
18 Ekim 2024

Komutan Sinvar, Cephede Şehit Oldu

Köklü Değişim Medya

7 Ekim’de düzenlediği baskın ile işgalci ‘İsrail’e büyük bir hezimet yaşatılmasını ve yenilmezlik algısını kıran Aksa Tufanı’nın komutanı ve Hamas lideri Yahya Sinvar, Gazze’de işgalci Yahudi varlığıyla girdiği çatışmada şehit oldu.

İki Hamas kaynağı, hareketin farklı kademelerinin liderleri Yahya Sinvar'ın şehit olduğuna dair teyit aldığını söyledi.

Gazze dışında bulunan bir kaynak, Hamas güvenlik yetkililerinin hareketin liderinin öldürüldüğüne dair işaretleri ilettiğini doğrularken, Gazze Şeridi'ndeki bir başka kaynak, ‘İsrail'in Refah'ta kaza sonucu öldürüldüğünü öne sürmesinden bir saatten kısa bir süre sonra “haberlerin Gazze Şeridi'ndeki liderliğe olağan güvenlik yöntemleri aracılığıyla iletilmeye başlandığını” belirtti.

Öte yanda işgalci ‘İsrail’ ordusu bugün yaptığı açıklamada, Sinvar'ın “Gazze Şeridi'ndeki bir askeri operasyon sırasında” öldürülmüş olma ihtimalini ‘İsrail’ Genel Güvenlik Servisi (Shin Bet) ile birlikte incelediklerini duyururken, bazı İbrani medya kuruluşları yetkililerin Sinvar'ın ölümünü doğruladığını ve şüpheli ceset üzerinde yapılan ilk DNA testinin “pozitif” çıktığını duyurduç

’İsrail’in İftiraları Ortaya Çıktı

61 yaşındaki Yahya Sinvar’ın zamanının büyük bölümünü Gazze Şeridi’nin altındaki tünellerde korumaları ve ‘İsrail’den kaçırılan rehinelerin oluşturduğu canlı kalkanlarla geçirdiği ileri sürülüyordu.

Ancak Hamas liderinin Gazze’nin güneyinde aldığı yaralar sonucu şehit olduğu ve çok az koruması vardı. Ayrıca yanında herhangi bir rehine de bulunamadı.

Yeni Lider Halid Meşal

‘İsrail’ ordusunun Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ı Gazze’de şehit edilmesinin ardından örgütün başına yurtdışı temsilcisi Halid Meşal’in getirildiği belirtildi.

Halid Meşal’in hareketin başkan vekilliği görevini üstlendiği ve rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerinde yer alan kilit taraflarla tüm iletişimden sorumlu olduğu ifade edildi.

Kaynaklar, **“Hamas yönetiminin Türk, Katarlı ve Mısırlı yetkilileri Sinvar'ın Tel el Sultan operasyonu sonucunda öldüğü konusunda bilgilendirdiğini ve öldürülmesinin ardından esir değişimi ve savaşın sona erdirilmesine ilişkin müzakerelerin giderek zorlaşacağını vurguladığını” aktardı.

Biden Netanyahu ile Görüştü: İstihbarat ABD’den

ABD Başkanı Joe Biden ‘İsrail'in Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü doğrulamasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, DNA testlerinin Sinvar'ın öldüğünü doğruladığını söyledi. Başkan Biden, "İsrail, ABD ve dünya için iyi bir gün" dedi.

Biden Yahya Sinvar’ın şehit edilmesinin ardından ‘İsrail’ Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştü.

Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin, bu anın “rehinelerin eve getirilmesi, ‘İsrail’in güvenliği ve Hamas’ın Gazze’yi bir daha asla kontrol etmemesi sağlanacak şekilde savaşı sonlandırmak üzere nasıl kullanılabileceğini” görüştüğü ifade edildi.

Biden, "Şimdi Gazze'de iktidarda Hamas olmadan yeni dönem, hem ‘İsrailliler’ hem de Filistinliler için daha iyi bir gelecek sağlayan siyasi bir çözüm için bir fırsat var. Yahya Sinvar bu hedeflerin ulaşılmasına yönelik büyük bir engeldi. Bu engel artık yok" diyerek Netanyahu’ya müzakere masasın gösterdi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı önümüzdeki günlerde bölgeye göndereceğini söyleyen Biden, ateşkes konusunda daha umutlu olduğunu belirtti.

Başkan Biden, Gazze’de savaş sonrası dönemin nasıl olacağı, Gazze’nin güvenliğinin nasıl sağlanacağı ve bundan sonra nasıl ilerleneceği üzerine çalışacaklarını belirtti. Savaşın ne zaman sona ereceğine ilişkin bir soruya da Biden, “Umuyorum ki çok kısa zamanda” yanıtını verdi.

Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Yahya Sinvar dahil Hamas liderlerinin çoğunun Amerika'nın istihbarat desteğiyle takip edildiğini ve gizlendikleri yerlerde tespit edildiklerini vurguladı.

Sullivan bununla birlikte Sinvar’ın öldürülmesinin İsrail ordusunun operasyonu olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Pat Ryder da düzenlediği basın toplantısında, Amerikan askerlerinin Sinvar’ın öldürülmesinde doğrudan bir dahli olmadığını söyledi. Gelişmelerin ardından ‘İsrail’ Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, Yahya Sinvar’ın öldürülmesinin “kalıcı bir ateşkesin sağlanmasına yönelik olağanüstü bir fırsat sunduğunı” belirtti.