Komünist Rusya’nın Son Devlet Başkanı Gorbaçov Öldü
31 Ağustos 2022

Komünist Rusya’nın Son Devlet Başkanı Gorbaçov Öldü

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Mihail Sergeyeviç Gorbaçov, Rusya'nın başkenti Moskova'da tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında hayatını kaybetti.

1985'de 54 yaşındayken komünizmin yıkılışı sürecinde iktidara gelen Gorbaçov, ekonomide durgunluk yaşayan ülkeye nefes aldırma amaçlı bir dizi reforma imza atmıştı.

Gorbaçov’un 'Perestroyka' ve 'glasnost' adı verilen yeniden inşa, açıklık ve yapılandırma amaçlı reformları, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik buhranı durduramamıştı. İnsanın yaradılışına ters batıl Komünizmin lokomotifi Sovyetler’de başlayan yıkım süreci daha sonra etkisi altındaki diğer ülkelerde de görüldü.

Gorbaçov daha sonra, "Bu reformları başlattım. Hedefim, kan dökülmeden özgürlük ve demokrasiye erişimdi. Böylece insanlar bir çoban tarafından yönetilen bir sürü olmaktan çıkacaklardı. Vatandaş olacaklardı" ifadesiyle bozuk komünist ideolojiden yine batıl ve bozuk ola laik kapitalist düzene geçiş sürecini savunmuştu.

1990 yılında Nobel Barış Ödülü verilen Gorbaçov, Sovyetler Birliği’nin sonunu getiren etkenlerden biri olan Soğuk Savaş'ı sona erdiren imzayı atmıştı. Soğuk savaş döneminde ABD ile girilen silahlanma ve uzay araştırma yarışları ekonomiyi büyük darbe vurmuştu.